Kohti kestävää ja innovatiivista tulevaisuutta
Tälle sivulle on koottu Elintarviketeollisuusliiton tavoitteet vaalikaudelle 2023–2027. Seuraamme niiden toteutumista. Tutustu viesteihimme!
Ruoka-ala tarvitsee kasvuohjelman
Suomalainen ruoka-ala rakentaa tulevaisuuden menestystä maailmassa, joka muuttuu kovaa vauhtia ympärillämme. Jalostetun, kotimaassa tuotetun ruuan arvostuksen kasvu ja toimialan vetovoiman parantaminen ovat kaikille suomalaisille sydämen asia.
Elintarviketeollisuuden yritykset ovat alttiita pienillekin toimintaympäristön heilahduksille, sillä alaan vaikuttavat niin säädösympäristössä tapahtuvat muutokset, alkutuotannon satovaihtelut kuin geopoliittiset tapahtumat.
Samalla elintarviketeollisuus on aivan olennainen osa Suomen huoltovarmuutta ja omavaraisuutta. Ruoka-ala tuo elinvoimaa koko maahan, maaseudulta kaupunkeihin.
Turvataan huoltovarmuus, kannustetaan uudistuksiin
Ruokia ja juomia valmistavat yritykset tarvitsevat ympärilleen ennakoitavan säädösympäristön ja mahdollistavan lainsäädännön, joka turvaa kestävän kasvun.
Elintarviketeollisuusliitto ehdottaa yli vaalikausien ja hallintorajojen ulottuvaa ruoka-alan kasvuohjelmaa. Alalla on valtavasti potentiaalia. Kasvu hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa useaa kautta.
Kotimaassa elintarviketeollisuuden kasvumahdollisuudet ovat rajalliset. Ruokaviennissä on kasvupotentiaalia, ja kasvavan viennin myötä saataisiin lisättyä myös kapasiteettia, jolloin kotimaan markkinakin olisi entistä vahvempi ja kriisinkestävämpi.
Hyvinvoiva ruoka-ala pystyy vastaamaan paremmin ilmastonmuutoksen ja luontokadon asettamiin haasteisiin. Uudenlaiset toimintatavat vaativat investointeja. Kasvun myötä syntyy lisää työpaikkoja.
Varmistetaan yrityksille osaajat ja moderni työelämä
Suomi kärsii jo lähitulevaisuudessa merkittävästä työvoimapulasta. Ruoka-alalle on tärkeää saada lisää ammattitaitoisia ja motivoituneita tulevaisuuden osaajia. Siihen tarvitaan nykyistä toimivammat työmarkkinat, ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen turvaamista eri puolilla maata sekä alan houkuttelevuuden parantamista.
Ravitsevaa ruokaa suomalaisille
Elintarviketeollisuus kehittää jatkuvasti tuotteitaan ja tarjontaansa, jotta kuluttajilla on mistä valita terveellinen ja monipuolinen perusta ruokavalioonsa ja siten osaksi kokonaisvaltaista hyvinvointiaan. Ala haluaa edistää toimialan kannattavuutta, kestävää kehitystä, kotimaisuutta sekä innovatiivista ruoantuotantoa.
Ilmastonmuutos haastaa elintarviketeollisuutta innovoimaan ja kehittämään edelleen omaa vastuullisuuttaan. Suomessa on pyrittävä nopealla aikataululla eroon tuontienergiariippuvuudesta. Tärkeänä osana sitä on kehitettävä omaa bioenergian tuotantoa.
Hallitukselta ikävä joululahja ruoka-alalle
ETL on tyrmistynyt, että maan hallitus jatkaa makeisten ja suklaan korotetun arvonlisäveron valmistelua, vaikka ehdotettu vero on erittäin ongelmallinen. Vero kohtelisi tuoteryhmiä eriarvoisesti eikä lisäisi ihmisten terveyttä saati verotuloja. Käteen jäävät kuihtuva kotimainen tuotanto ja yritysten vähenevät investoinnit.
Lue tiedote (23.12.2024)Ruokiin ja juomiin kohdistuvat haittaverot kumottava
ETL on erittäin pettynyt, että maan hallitus päätti syksyn 2024 budjettiriihessä viedä jääräpäisesti eteenpäin ruokiin ja juomiin kohdistuvia veronkorotuksia. Jo nyt Suomi on ruuan ja juoman himoverottaja.
Lue tiedote (4.9.2024)Poliittinen riski estää elintarvikealan investointeja
Hallituksen aikeet korottaa suklaan ja makeisten arvonlisäveroa ovat saaneet elintarvikeyrityksiä laittamaan investointejaan jäihin.
Lue tiedote (13.8.2024)Hallitus tarjosi ruoka-alalle vain veropiiskaa
ETL pettyi hallituksen kehysriihipäätöksiin veronkorotuksista. Ne näivettävät ruoka-alan kasvua ja investointeja sekä syövät kuluttajien ostovoimaa.
Lue tiedote (16.4.2024)Kevään 2024 kehysriihessä istutettava kasvun taimet
ETL sanoo “ei” ruoka-alan kasvulta happea syöville verokepeille ja “kyllä” investointien veroporkkanoille.
Lue tiedote (8.2.2024)ETL kommentoi Petteri Orpon hallituksen ohjelmaa
Elintarviketeollisuusliittoa ilahduttaa, että hallitusohjelma ruokkii optimismia luomalla ennakoitavuutta ruoka-alan toimintaympäristöön ja vähentämällä poliittista riskiä investoida Suomeen. Nyt on edettävä nopeasti sanoista tekoihin!
Lue kommenttimme (16.6.2023)Mikko Käkelän puhe vaalitavoitteiden lanseeraustilaisuudessa
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä tiivisti tavoitteemme vaalikaudelle lanseeraustilaisuudessa 15.9.2022 Helsingin Musiikkitalolla.
Lue puheRuoka-alalta eväät kasvuun
Tutustu julkaisuumme!Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä
Tietoa ruoka-alasta
Mikä ihmeen ruoka-ala ja elintarviketeollisuus?
Tutustu tästäToimintaympäristö ja kasvu
Tavoitteenamme on menestyvä ruoka-ala, joka luo kasvua ja hyvinvointia koko Suomeen.
Lue lisääHuoltovarmuus
Miten ruoka-alalla varaudutaan kriiseihin ja poikkeustilanteisiin?
Tutustu tästäElintarvikkeiden ulkomaankauppa
Mitä elintarvikkeita Suomesta viedään ja minne? Entä mitä tänne tuodaan ja mistä?
Lue lisää