Blogi

Yhteistyö on avain ruoka-alan kestävään tulevaisuuteen

Kirjoittanut: Satumaija Levón

Julkaistu:

Valion Aura-juuston mainoslause, ”suomalaisten iki-inhokki ja ikoninen kestosuosikki”, kertoo hyvin, miten jokaiselta meiltä löytyy mielipide ruokaan. Toisaalta se kuvaa, kuinka mielipiteet toisinaan jakautuvat.
Makuasioista ei voi kiistellä. Tämän päivän keskusteluissa ääripäät kuitenkin korostuvat ja julkista keskustelua leimaa usein vahva vastakkainasettelu. Esimerkiksi erilaisista ruokavalioista käytävä keskustelu on usein hyvinkin kärkevää.

Ilmastonmuutos, luonnonvarojen ehtyminen ja kasvava väestö asettavat valtavia paineita globaalille ruokajärjestelmälle. Samaan aikaan kyseessä on kuitenkin monen yksittäisen ihmisen elanto. Jopa kansallinen turvallisuus.

Jos kaikkien näiden kysymysten yhteensovittaminen ja ratkaiseminen olisi helppoa, muutos olisi jo toteutettu. Näin ei kuitenkaan ole. Usein kestävyyden tiellä on poliittisia ja taloudellisia esteitä.

On tärkeää ymmärtää, että ekologinen ja taloudellinen kestävyys eivät ole toisiaan poissulkevia. Kestävät toimintatavat ovat, ympäristölle, ilmastolle ja koko ekosysteemille aivan välttämättömiä, samalla ne tarjoavat suomalaiselle ruoka-alalle kansainvälisiä kasvumahdollisuuksia.

Pohjoinen ruuantuotanto on esimerkki siitä, miten eläin- ja kasvipohjainen tuotanto menestyvät käsi kädessä. Kiertotalouden periaatteiden mukaan kaikki luonnon tarjoamat resurssit hyödynnetään tehokkaasti joko raaka-aineena, rehuna, ravinteina tai energiana.

Yhdistämällä voimamme voimme luoda ruokajärjestelmän, joka on kestävä, oikeudenmukainen ja elinvoimainen.

Tarvitsemme kuitenkin enemmän vuoropuhelua laajasti ruokajärjestelmän toimijoiden ja sidosryhmien kesken lisäämään ymmärrystä puolin ja toisin, ja löytääksemme sellaisia ratkaisuja ja tavoitteita, joihin kaikki tahot voivat sitoutua.

Ilman kaikkien osapuolien mukanaoloa on vaikea löytää ratkaisuja, joihin sitoudutaan laajasti.

Viime vuoden lopulla kutsuimme laajasti eri sidosryhmiä keskustelemaan suomalaisen ruoka-alan vastuullisuustyöstä. Tilaisuus sai valtavasti hyvää palautetta. Avoin keskustelu avasi myös omat silmät sille, että emme välttämättä ole kovin kaukana toisistamme.

Tulevaisuutemme ja planeettamme hyvinvointi riippuu teoistamme tänään. Toivon, että avoin keskustelu jatkuu ja sanoista siirrytään tekoihin. Tehdään yhdessä kestävästä ruoantuotannosta todellisuutta.

 

Joulukuinen keskustelutilaisuus osoitti, että vuoropuhelua ruoka-alan vastuullisuustyöstä ja -tavoitteista tarvitaan – ja myös halutaan.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Satumaija Levón

Johtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset