Yhdessä tekemistä, vahvempaa vaikuttamista ja ruokailon pilkahduksia
Kirjoittanut: Mikko Käkelä
Julkaistu:
Kirjoittanut: Mikko Käkelä
Julkaistu:
Ruoka-alan muutos on pysyvää ja kulunut vuosi on osoittanut, että muutoksen vauhti vain kiihtyy. Alaa ovat haastaneet muun muassa kuluttajien ostokäyttäytyminen sekä paisuva, jopa arvaamattomaksi muuttunut EU-sääntely.
Esimerkiksi pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen sekä metsäkatoasetuksen toimeenpanon käänteet ovat koskettaneet useita elintarvikealan yrityksiä. Uudet kyberturvallisuuden ja varautumisen säädökset sekä moninaisiin tilanteisiin varautuminen tuovat uudenlaisia velvoitteita ruokia ja juomia valmistaville yrityksille, ja ne haastavat toimintaa ydintekemisen ulkopuolelta.
Hallituksen verosuunnitelmat ovat osaltaan lisänneet epävarmuutta kotimarkkinoille ja tekevät tulevaisuuden ennakoinnista haastavaa.
Positiivista otetta, keskustelunavauksia ja yhteistä, vahvaa ruoka-alan ääntä on totisesti tarvittu. Toisaalta ruokapuhe on lisääntynyt ja ruoka-alan merkitys koko yhteiskunnalle on tunnistettu.
Hienoa on, että olemme saaneet tuoda suomalaisen ruoka-alan ääntä kuuluville aktiivisessa yhteistyössä ja hyvässä yhteishengessä niin alan yritysten kuin sidosryhmien kanssa.
Vuonna 2024 olemme vieneet suomalaisen ruoka-alan viestiä aiempaa tarmokkaammin myös EU-tasolla. Keväällä julkaisimme omat EU-tavoitteemme ja niiden avulla kävimme hyvää vuoropuhelua vastavalittujen europarlamentaarikkojen kanssa. Tavoitteemme on saada ruoka-alan ääni näkyviin myös uuden komission työohjelmaan.
Vuoden aikana arvioimme omaa toimintaamme strategiaamme ja siinä asetettuja tavoitteita vasten. Päivitimme strategiamme vastaamaan toimintaympäristössä tapahtuneisiin muutoksiin ja laitoimme askelmerkit paikoilleen tulevien vuosien vaikuttamistyötä varten
Jatkossa tavoitteenamme on yhä vahvempi vaikuttaminen kansainvälistyvällä ruoka-alalla. Tätä työtä ohjaa kolme pääteemaa.
Niistä ensimmäinen on kasvu, hyvinvointi ja turvallisuus. Tavoitteemme on luoda suomalaiselle ruoka-alalle kasvun ja menestyksen mahdollisuuksia kansainvälistyvässä kilpailussa. Yritykset tarvitsevat ennakoitavan ja toimivan markkinan. Siten voimme vahvistaa kotimaisen ruoka-alan kilpailukykyä ja turvata kotimaista huoltovarmuutta.
Toinen teemamme on työ ja osaaminen, jossa elintarvikealan yritysten tuottavuutta ja kilpailukykyä vahvistetaan uudistamalla työelämää ja lisäämällä työehtojen yrityskohtaisuutta. Osaajien saatavuus turvataan huolehtimalla yhdessä yritysten kanssa alan vetovoimasta ja osaamistasosta.
Vuonna 2024 aloitimme palkansaajajärjestöjen kanssa yhteisen tulevaisuustyön. Sen yhtenä tavoitteena on varmistaa toimialan vetovoimaisuus myös tuleville ikäluokille.
Vastuullisuus säilyy vahvana ETL:n tekemisessä. Tavoitteemme on vaikuttaa proaktiivisesti sääntelyyn ja edistää yhtenäisiä standardeja. Sillä tavalla tuemme ruoka-alan yritysten menestystä. Teemme jatkossa rohkeammin keskustelunavauksia tukeaksemme alan vastuullisuusmielikuvaa ja arvostusta sekä edistämme myös vapaaehtoisia keinoja.
Teimme uudenlaisia keskusteluavauksia jo vuoden lopussa ja iloksemme huomasimme, että huolimatta paljon tilaa saaneesta kärjistyneestä ruokapuheesta ja uusista ravitsemussuosituksista nousseesta kohusta, ruokaan liittyy paljon asioita, joissa meillä suomalaisilla on halu löytää yhteisiä nimittäjiä ja ratkaisuja.
Uutena strategiaamme nousee data. Tavoitteemme on datan ja digitalisaation hyödyntäminen ja tiedon esteetön liikkuminen koko ruokaketjussa. Yhtenäiset toimintatavat ja standardit helpottavat datan liikkumista. Ne mahdollistavat ketjun läpinäkyvyyden, tuotteiden jäljitettävyyden sekä vastuullisuuden edistämisen ja todentamisen kustannustehokkaasti koko ruokaketjussa. Ja siitä hyötyvät kaikki. Kuluttajat mukaan lukien.
Kolmas strateginen teemamme onkin jatkossa vastuullisuus ja data.
Uutena strategiaamme nousi myös hyvinvointi. Se tarkoittaa sekä ihmisten, yritysten että suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia. Kokonaisvaltainen hyvinvointi on paljon muutakin kuin ruokaa. Tähän aiheeseen tartumme heti helmikuisessa seminaarissamme, jonne toivomme laajaa osallistujajoukkoa sekä jäsenyrityksistä että sidosryhmistä.
Ennen kuin tähyämme pidemmälle ensi vuoteen, nautitaan joulusta rauhassa hyvän ruoan äärellä – näihin hetkiin mahtuu myös herkuttelua
Maistuvaa joulua, ruokailoa ja erinomaista vuotta 2025
– Mikko Käkelä
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset