Viljelijät ja elintarviketeollisuus tarvitsevat tosiaan
Kirjoittanut: Mari Raininko
Julkaistu:
Kirjoittanut: Mari Raininko
Julkaistu:
Elintarviketeollisuus on raaka-ainevaltainen ala. Suomalainen elintarviketeollisuus tarvitsee laadukkaita raaka-aineita ja nojaa vahvasti kotimaiseen alkutuotantoon.
Satokauden näkymät ovat tänä syksynä olleet kohtuulliset, vaikka sekä sadon määrä että laatu vaihtelevat eri alueilla ja kasvilajien kesken. Paikoitellen kasvustot ovat kärsineet kuivuudesta, paikoitellen erityisesti loppukauden suurista sademääristä.
Satoon on mahdollista vaikuttaa viljelyssä käytettävillä tuotantopanoksilla ja viljelyteknisillä keinoilla, mutta kokonaan riskiä ei ole mahdollista niillä poistaa. Kasvukauden sääolosuhteet vaikuttavat suuresti siihen, millainen sadosta lopulta muodostuu.
Elintarviketeollisuudella on tiukat laatuvaatimukset raaka-aineille. Pelkkä sadon määrä ei riitä, vaan sadon pitää olla myös riittävän laadukasta, jotta sitä voidaan käyttää elintarvikeyrityksissä raaka-aineeksi.
Merkittävä osuus vaatimuksista tulee EU-lainsäädännöstä. Niillä varmistetaan raaka-aineen turvallisuus elintarvikekäytössä sekä suojataan kuluttajia ruokaan liittyviltä riskeiltä. Raja-arvoja on asetettu muun muassa hometoksiineille, raskasmetalleille ja muille vierasaineille.
Myös elintarvikealan yrityksillä on raaka-aineille omia vaatimuksia, jotka perustuvat kunkin yrityksen käyttötarpeisiin. Niillä varmistetaan, että raaka-aine toimii valmistusprosessissa ja lopputuotteesta saadaan halutunlainen. Esimerkkejä tällaisista ovat viljasta esimerkiksi jyvän koko ja valkuaispitoisuus.
Sadon laatu vaihtelee luonnollisesti vuosittain ja jopa erittäin paljon. Tällainen laadun vaihtelu tuo myös omat haasteensa. Esimerkiksi myllyn on toimitettava leipomoille tasalaatuisia jauhoja, vaikka viljojen laatu vaihtelee. Se tarkoittaa, että erilaatuisia viljaeriä joudutaan sekoittamaan, jotta varmistetaan tasalaatuisuus.
Kaiken kaikkiaan hyvälaatuinen sato ja sen varmistaminen ovat keskeisiä sekä elintarviketeollisuudelle että viljelijöille. Toimiva yhteistyö ja samaan suuntaan katsominen on tärkeää koko ruokasektorin menestykselle. Siitä on alallamme onneksi lukuisia hyviä, toimivia kokemuksia.
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset