Uutinen

Valio Food 2.0 ja Food Data Finland -hankkeiden tapahtumassa framille nousi yhteistyön merkitys datatalouteen siirryttäessä

GS1 Finlandin Program manager Satu Hulkkonen ja Valion Ecosystem lead Veera Virtanen

Julkaistu:

GS1 Finlandin Program manager Satu Hulkkonen ja Valion Ecosystem lead Veera Virtanen

Valio Food 2.0:n ja Food Data Finland -kasvumoottorihankkeen yhteistapahtuma keräsi satapäisen yleisön Valion pääkonttorille Helsingin Pitäjänmäkeen tiistaina 21.1.2025.

Tapahtumassa kuultiin esimerkkejä uuden lainsäädännön tuomista tietovaatimuksista sekä konkreettisia esimerkkejä siitä, miten hankkeissa mukana olevat tahot ovat lähteneet edistämään datakyvykkyyksiä.

Olli Leino Metsä Groupista alusti ohjelmaa kertomalla, miten kattava ja kansainvälisesti uniikki avoimen datan saatavuus on mahdollistanut lisäarvon tuottamisen suomalaiselle metsäalalle globaaleilla markkinoilla.

Iltapäivällä keskityttiin vastuullisuussääntelyn datavaatimuksiin. Deloitten Leea Uusi-Hautamaa ja Iida Pulliainen tarjosivat yleiskatsauksen tulevaan vastuullisuussääntelyyn. Erityisesti kestävyysraportointidirektiivi, yritysvastuudirektiivi, metsäkatoasetus ja tuleva viherväittämiä koskeva direktiivi luovat uusia datavaatimuksia ruokaketjun toimijoille.

GS1 Finlandin Satu Hulkkonen kertoi, miten Food Data Finland -kasvumoottorihankkeessa ennakoidaan lainsäädännön tulevia datatarpeita, jotka koskettavan kaikkia ruokaketjun toimijoita. Esimerkkinä Hulkkonen avasi viime vuonna toteutettua metsäkatoprojektia, jossa kaupan ja elintarviketeollisuuden yhteistyössä kehitettiin ratkaisuehdotus metsäkatoasetuksen edellyttämien tietojen kuljettamiseksi ruokaketjussa. Tietomalli on nyt vapaasti kaikkien yritysten hyödynnettävissä.

Valion Hanna Hiekkamies kävi puolestaan läpi metsäkatoasetuksen vaikutuksia yritysnäkökulmasta. Hiekkamies korosti, miten yrityksissä dataa tarvitaan muuhunkin kuin lainsäädännön vaatimusten täyttämiseen. Kuluttajat ja asiakkaat, erityisesti viennissä, tarvitsevat jatkuvasti lisää tietoa tuotteista ja niiden valmistusketjuista.

Sääntelyä ei pitäisikään nähdä pelkästään rasitteena. Datan systemaattinen kerääminen tarjoaa yrityksille myös uusia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. T ämä näkökulma on tunnistettu myös ETL:n jäsenyrityksissä, ja otettu osaksi toimialan yhteistä datavisiota, joka laadittiin yhteistyössä jäsenyritysten kanssa viime vuonna.

Iltapäivällä kuultiin Verohallinnon, Eläinten terveys ETT ry:n sekä GS1:n puheenvuorot GS1-standardeja hyödyntävistä kehitysprojekteista.

Päivän päätteeksi tekoälyn huippuosaaja Tarmo Pajunen Brillianilta tarjosi inspiroivan katsauksen tekoälyn mahdollisuuksista ruokasektorilla. Pajunen avasi esimerkkien kautta sekä perinteisen koneoppimisen että generatiivisen tekoälyn monipuolisia hyödyntämismahdollisuuksia ruoka-alan kehittämisessä ja haasteiden ratkaisemisessa.

Päivän aikana kuullut konkreettiset esimerkit ovat osoitus datan hyödyntämisen mahdollisuuksista. Esityksistä ja keskusteluista kävi selkeästi ilmi, että ruokaketjussa on vahva ymmärrys ja tahtotila kehittää ruokaketjun toimijoiden välistä yhteistyötä. Kaikkea ei tarvitse – eikä kannata tehdä yksin, vaan muutoksen voima on yhteistyössä.

ETL on tunnistanut yhteistyön paikan yhtenäisten standardien ja toimintamallien käyttöönotossa, jotta tieto olisi rakenteeltaan yhteensopivaa ja liikkuisi kahdensuuntaisesti koko ruokaketjussa. Kaikki ruokaketjun toimijat ovatkin lämpimästi tervetulleita osallistumaan hankkeiden verkostoihin ja yhteishankkeisiin ruokaketjun datakyvykkyyksien vahvistamiseksi.

Tutustu Valion ja GS1:n hankkeisiin:

Valio Food 2.0
Food Data Finland

 

Lisätietoa

Riikka Korolainen

Johtava asiantuntija

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset