Artikkeli

Superpoistot käyttöön ennen kuin koneet pysähtyvät

Kirjoittanut: Jukka Ihanus

Julkaistu:

Suomessa investoidaan koneisiin ja laitteisiin vähemmän kuin kilpailijamaissa.

Taloutemme kestoheikkous on tutkimus- ja kehitysinvestointien hedelmien muuntaminen vientituotteiksi ja palveluiksi. Sitä selittävät osaltaan vähäiset investoinnit uuteen tuotantokapasiteettiin.

Tämän vuoden voimassa oleva suurten puhtaiden investointien verokannustin soveltuu heikosti Suomen talouden laaja-alaiseen uudistumiseen ja investointien vauhdittamiseen kaiken kokoissa yrityksissä. Meillä on pula kaikista tuotannollisista investoinneista, ei pelkästään ison mittakaavan puhtaan siirtymän investoinneista.

Vain harvat yritykset voivat hyödyntää määräaikaista puhtaiden investointien verokannustinta sen korkean alarajan ja rajattujen käyttökohteiden vuoksi.

Investointeja koneisiin ja laitteisiin pitäisi vauhdittaa tuki-intensiteetiltään alhaisemmalla, mutta kaikille yrityksille tasapuolisemmalla verokannustimella. Yksi vaihtoehto olisivat kone- ja laiteinvestointien superpoistot. Tällaisessa mallissa yritys voisi poistaa todellisia kuluja suuremman määrän ja yritys saisi näin takaisin osan investointikuluista.

Malli voitaisiin toteuttaa poistojärjestelmässä korottamalla uuden kone- ja laiteinvestoinnin poistopohjaa niin, että poistoja voitaisiin tehdä investoinnin todellista suuremmasta arvosta. Esimerkiksi miljoonan euron koneinvestointia voisi vastata laskennallinen 1,5 miljoonan euron poistopohja verotuksessa. Se ylläpitäisi myös poistojen reaaliarvoa inflaation aikana.

Superpoistojen tarjoaman veroedun saisi vain investoidessa. Julkista taloutta verotuki rasittaisi vaiheittain, koska poistoja koneista ja laitteista tehdään asteittain.

Yhteisöveron alennus puolestaan tuo asteittain hyötyjä uusina investointeina, mutta julkisessa taloudessa sen vaikutukset näkyvät välittömästi. Tämän vuoden loppuun voimassa olevat tuplapoistot jaksottavat veronmaksua, mutta eivät sisällä tukielementtiä.

Superpoistot perustuisivat tuttuun poistojärjestelmään, eivätkä ne lisäisi merkittävästi byrokratiaa verohallinnossa tai yrityksissä. Tarkemmassa valmistelussa olisi kuitenkin arvioitava kirjanpitolainsäädännön sekä yhteisöjen minimiverosäädösten vaikutukset verotuen yksityiskohtiin.

Suomessa yritysten efektiivinen veroaste on lähempänä todellista yhteisöverokantaa kuin monissa muissa maissa. Tällä hetkellä maat kilpailevat investoinneista lähinnä veropohjaa kaventamalla. Superpoistot lisäisivät Suomen houkuttelevuutta investointikohteena ja vauhdittaisivat tuottavuuskasvua.

Kirjoitus on julkaistu mielipiteenä Talouselämä-lehdessä 13.4.2025

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Jukka Ihanus

Yhteiskuntasuhdejohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset