Uutinen

Ruokaturva on osa EU:n kokonaisturvallisuutta

Julkaistu:

Komission puheenjohtaja Ursula Von der Leyenin presidentti Sauli Niinistöltä tilaamassa raportissa käsitellään laajasti eurooppalaisen kokonaisturvallisuuden ja yhteiskunnallisen valmiuden kehittämistä. Myös ruokasektori nousee raportissa esille yhtenä kokonaisturvallisuuden osana.

Elintarviketeollisuusliitto pitää hyvin tärkeänä, että yhteiskuntien ja puolustuksen valmiuden parantaminen on vahvasti Euroopan Unionin agendalla. Suomalainen, koko yhteiskunnan tasolle ulottuva varautumistoiminta on herättänyt viime vuosina paljon kiinnostusta Euroopassa.

Nykyisessä kiristyneessä maailmantilanteessa ja sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä, EU:ssa on katsottava niiden vaikutuksia pidemmälle tulevaisuuteen ja vahvistettava ruokasektorin häiriönsietokykyä.

– Hienoa, että ruoka-alan merkitys eurooppalaiselle kokonaisturvallisuudelle on tunnistettu ja on se nostettu vahvasti mukaan raporttiin, Elintarviketeollisuusliiton johtava asiantuntija Marika Säynevirta sanoo.

Huoltovarmuuden ja varautumisen tavoitteet tulee huomioida parhaillaan tehtävässä EU-politiikan suunnittelussa yhdessä kestävyyden ja kannattavuuden tavoitteiden rinnalla. Lisäksi tarvitaan myös kansallisen ja EU-politiikan yhteensovittamista. Elintarvikkeiden huoltovarmuuden kannalta tärkeää on koko ruoan arvoketjun saumaton toiminta.

Kannattavan ruoantuotannon mahdollisuudet on varmistettava eri puolilla Eurooppaa. Normaalioloissa kannattava ja kilpailukyinen yritystoiminta luo perustan toimivalle ruokahuollolle myös poikkeusoloissa.

– EU:ssa on varmistettava, että ruoantuotanto on mahdollista eri puolilla Eurooppaa myös tulevaisuudessa. Sillä tavoin huolehdimme myös ruokaturvasta, Säynevirta toteaa.

Lue lisää ETL:n ruokaturvaan ja huoltovarmuuteen liittyvistä EU-tavoitteista

Lisätietoa

Ma­ri­ka Säy­ne­vir­ta

Johtava asiantuntija, EU-asiat

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset