Blogi

Ruoka on myös ilon ja nautinnon lähde

Kirjoittanut: Marleena Tanhuanpää

Julkaistu:

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset ovat herättäneet suurta kiinnostusta Julkisuudessa kohistaan yksittäisistä tuoteryhmistä ja otsikoilla haetaan draamaa ruokalautaselle.

Ruoka herättää tunteita. Ruoka on paitsi välttämättömyys myös ilon ja nautinnon lähde. Hyvä ruoka ja ravitsemus tukevat toimintakykyä, oppimista ja jaksamista. Myös ruuan suuri sosiaalinen merkitys unohtuu helposti. Yhteiset ateriahetket koulussa, työpaikoilla, kotona tai ystävien kesken vaikuttavat suuresti mieleemme ja hyvinvointiimme.

Kun ravitsemussuosituksista viestitään, ilo ja nautinto pitäisi nostaa keskiöön. Muuten suositukset ymmärretään vain rajoituksiksi. Meidän kannattaisi oppia syömään iloksemme, ei ainoastaan nälkäämme.

Ravitsemussuositukset on tarkoitettu väestötason ravitsemuksen ohjenuoraksi edistämään terveyttä ja kestävää ruokajärjestelmää koskevaa päätöksentekoa, toimenpiteitä ja tutkimusta.

Suositukset ovat perustana elintarviketeollisuuden tuotekehityksessä, ruokapalvelujen toteuttamisessa ja alan koulutuksessa. Elintarviketeollisuus kehittää kuluttajille jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin. Pakkausmerkinnät kertovat tuotteen ravintosisällön.

Suositukset näyttävät suuntaa. Kasvipainotteisuus ruokavaliossa korostuu. Suosituksen mukaisen, ravitsemuksellisesti riittävän ruokavalion voi koostaa monella eri tavalla. Kun suunta on viitoitettu, ruokamatkaa saa taittaa hyvillä mielin.

Terveyttä edistävässä ruokavaliossa yhdistyvät monipuolisuus, tasapainoisuus, nautittavuus ja kohtuus. Arjessa esikuvana toimii oivallinen ja helposti omaksuttava lautasmalli. Yksittäinen elintarvike ei tee ruokavaliosta terveellistä tai epäterveellistä, vaan kokonaisuus ratkaisee.

Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee myös riittävästi unta ja liikuntaa.

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien Mielipidesivulla 26.11.2024

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Marleena Tanhuanpää

Johtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset