Elintarviketeollisuusliitto ja sen jäsenyritykset Atria, Fazer, Olvi, Saarioinen ja Valio ovat mukana 4.–8.11.2024 järjestettävässä etäTETissä. Virtuaalinen etäTET tarjoaa ruoka- ja juoma-alalle uudenlaisen tavan kertoa alan erilaisista töistä ja alalla tarvittavasta osaamisesta yläkouluikäisille nuorille, jotka pohtivat opintovalintojaan ja oman työelämänsä suuntaa.
Ruokien ja juomien valmistus sisältää monia vaiheita ja vaatii monenlaista osaamista. Elintarviketyöntekijä, laborantti, tuotekehityspäällikkö, päämaistaja, kunnossapitopäällikkö ja automaatioasentaja – siinä muutamia esimerkkejä alan työtehtävistä. Ruoka-alalle voi myös työllistyä erilaisia opintopolkuja pitkin ja yritykset tarvitsevat osaajia eri koulutusasteilta.
Monet työelämää ja siihen liittyviä opintoja pohtivat peruskouluikäiset nuoret eivät kuitenkaan tunne elintarvikealaa, saati reittejä alan töihin. Yhteiskunnalle elintärkeä ruoka-ala tarvitsee tulevaisuudessa uusia osaajia, joten alan ja sen työmahdollisuuksien esittely nuorille on tärkeää. Siihen etäTET tarjoaa oivan tilaisuuden.
– Se, mitä kaikkea elintarvikealan yrityksissä tehdään, on monelle nuorelle vierasta. Tämä on mielenkiintoinen ala, joka tarjoaa töitä moneen makuun ja EtäTETissä pääsemme tekemään niitä tutuksi nuorille, Elintarviketeollisuusliiton johtava asiantuntija Maiju Korhonen iloitsee.
Mukana olevat yritykset Atria, Fazer, Olvi, Saarioinen ja Valio valmistelevat elintarvikealan etäTET-päivää innolla. Päivän aikana ala tavoittaa tuhansia nuoria eri puolilta Suomea. Sellainen ei ole tunnetuillekaan yrityksille arkipäivää.
– Tämä on meille erinomainen tilaisuus tehdä elintarvikealan monia eri mahdollisuuksia tutuksi isolle joukolle nuoria ja kertoa, miltä työt Saarioisilla maistuvat. Herkullisen ruuan tekeminen vaatii osaamista ja ammattitaitoa ja etäTETin kautta voimme toivottavasti innostaa tulevaisuuden tekijöitä alan mielenkiintoisille ja monipuolisille urapoluille, Saarioisten kehityspäällikkö Laura Vettenranta sanoo.
Virtuaalisessa etäTETissä nuoret tutustuvat päivän ajan ruoka- ja juoma-alan töihin mielenkiintoisella tavalla. Vartin mittaisissa jaksoissa yritykset kertovat nuorille muun muassa, millaisia opintoja alan tehtäviin tarvitaan, millaista alalla on työskennellä ja miltä tulevaisuuden työtehtävät näyttävät sekä millaista osaamista yritykset tarvitsevat.
– Tämä on uudenlaista ja hieman tavanomaisesta poikkeavaa oppilaitosyhteistyötä. On mahtavaa olla mukana maailman suurimmassa etäTETissä. Uskon, että päivästä tulee todella hauska ja mukaansatempaava, Vettenranta visioi.
– Luvassa on käytännönläheisiä esityksiä, nuoria osallistavia tehtäviä ja visailua, Maiju Korhonen lupaa.
EtäTET-viikon järjestää Nuorten yrittäjyys ja talous NYT 4.–8.11.2024. Ensimmäistä kertaa tapahtumassa mukana oleva elintarvikeala esittäytyy nuorille perjantaina 8.11.
Aikataulu | Elintarvikeala 8.11. |
9:00-9:15 | NYT aamun avaus |
9:15-9:30 | Toimiala esille/ Elintarviketeollisuusliitto |
9:30-9:45 | Muuttuva työelämä/ Fazer |
9:45-10:00 | Tauko / tehtäviä |
10:00-10:15 | Tauko |
10:15-10:30 | Avaimet työelämään/ Fazer |
10:30-10:45 | Vastuullinen työelämä/ Olvi |
10:45-11:00 | Muuttuva työelämä/ Olvi |
11:oo-11:15 | Työ tutuksi/ Saarioinen |
11:15-11:30 | Avaimet työelämään/ Saarioinen |
11:30-12:10 | Lounas |
12:10-12:30 | Toimiala/ videot |
12:30-12:45 | Työ tutuksi/ Atria |
12:45-13:00 | Vastuullinen työelämä/ Atria |
13:00-13:15 | Työelämän totuudet/Atria |
13:15-13:30 | Tauko / tehtäviä |
13:30-13:45 | Tauko |
13:45-14:00 | Työ tutuksi/Valio |
14:00-14:15 | Muuttuva työelämä/ Valio |
14:15-14:30 | Työn tulevaisuus/ Valio |
14:30-14:45 | Elintarviketietäjä-visailu |
14:45-15:00 | NYT lopetus |
Lisätietoa etäTETistä täällä.
kuva: Mostphotos
Lisätietoa
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset