Jalotofussa biodiversiteettityö tarkoittaa strategisia valintoja, investointeja vastuullisuuteen ja kiertotalouteen sekä tehokasta resurssien käyttöä. Niiden lopputuloksena syntyy hyvää sekä ympäristölle että ihmisille.
Tofua valmistavan Jalotofun tärkeimmät luonnon monimuotoisuuteen vaikuttavat asiat ovat valintoja, jotka yrityksessä on tehty aikoja sitten: luomu, raaka-aineen alkuperä ja resurssien tehokas käyttö.
– Pk-yrityksessä biodiversiteettityö on osa yrityksen toimintaa ja strategisia valintoja. Ei meillä ole erikseen biodiversiteetti- tai vastuullisuusstrategiaa, Jalotofun toimitusjohtaja Jouko Riihimäki kertoo.
Luonnonmukaisesti tuotettu soija on ollut Jalotofussa valinta jo yrityksen perustamisvaiheessa. Yritys käyttää vuodessa 600–700 tonnia luomusoijapapua. Muutamia aromeja lukuun ottamatta, kaikki yrityksen käyttämät raaka-aineet ovat luomua.
– Tavoitteemme on luonnon ja ihmisten hyvinvoinnin tukeminen. Luomu on biodiversiteetin kannalta kestävämpi kuin tavanomaisesti tuotettu. Ja ihmisille terveellistä. Käyttämällä luomua pyrimme minimoimaan kemikaalien määrän, turvaamaan tuotteiden puhtauden ja lajirikkauden, Riihimäki sanoo.
Luomutuotannossa keskeistä on monipuolinen viljelykierto, joka tukee myös luonnon monimuotoisuutta.
Raaka-aineen alkuperä tiedetään ja toimittajat tunnetaan
Toinen luontoon merkittävästi vaikuttava valinta Jalotofussa on soijan ostaminen Euroopasta. Vuonna 2017 yritys otti intensiivisten testien jälkeen käyttöön eurooppalaiset luomusoijapavut. Vuodesta 2022 alkaen yritys on käyttänyt ainoastaan Itävallassa viljeltyjä luomusoijapapuja.
Pavut ostetaan viljelijöiden omistaman yrityksen tytäryhtiöltä. Ukrainan sodan myötä yhden toimittajan rinnalle koettiin kriittiseksi kehittää kahteen toimittajaan pohjautuvaa toimintamallia.
– Soijan hankinta on keskitetty ja tiedämme, mistä se tulee. Raaka-ainetta ei myöskään osteta hinnan perusteella, vaan keskitytään pitkiin kumppanuuksiin toimittajien kanssa, Riihimäki kuvaa.
Ja kun soijan tulee läheltä, myös sen kuljetuksen päästöt ovat pienemmät.
Soijan viljelyn luontovaikutuksista ei Riihimäen mukaan ole helposti tietoa saatavilla. Riihimäki käy vuosittain tuotantotiloilla, uskoo EU-lainsäädäntöön ja korostaa luottamuksen merkitystä.
– EU:ssa on yhteinen lainsäädäntö, joka varmistaa tuotantotapoja ja maankäyttöä. Luottamus on tärkeää. Kun se on hyvä, onnistuu tietojen saaminenkin, hän sanoo.
Riihimäki ei usko metsäkatoasetuksen tuovan yritykselle merkittävästi uusia vaatimuksia ja muutoksia, koska raaka-aineen hankinta on keskitetty pienelle alueelle. Toki asetuksen toimeenpanon keskeneräisyyden vuoksi, avoimia kysymyksiä on paljon.
Jalotofu on edistänyt suomalaista tofukulttuuria jo 35 vuotta.
Kuitu kiertoon ja energiaksi
Soijan viljelyn lisäksi muita luontoon vaikuttavia asioita tofun valmistuksessa ovat veden ja energian käyttö.
Jalotofun tuotannossa käytetään kunnallista vettä. Käytetty vesi ohjautuu jäteveden puhdistukseen, jossa siitä poistetaan ravinteet.
Energiaa käytetään mahdollisimman tehokkaasti ja kiertotaloutta hyödynnetään. Yritys onkin noin 60 prosenttisesti energiaomavarainen.
– Tuotannosta jäljelle jäävä kuitu eli okara ja hera sekä tuotantohävikki menevät samalla tontilla sijaitsevaan biokaasulaitokseen. Pieni osa pakattua biojätettä käsitellään Gasumin biokaasulaitoksessa. Energiaa saadaan myös omista aurinkopaneeleista, Riihimäki luettelee.
Vaikka Jalotofussa hiilikompensointia ei pidetä parhaana ratkaisumallina, on yritys tauon jälkeen kompensoinut scope 1, 2 ja 3-päästöt. Eli päästöt, jotka syntyvät omassa tuotannosta, kuljetuksisst ja viljelijöiden toiminnasta. Se on yksi työväline muiden mukana.
”Uskon, että nämä tehdyt valinnat pitävät meidät hyvällä polulla jatkossakin”
Lisäksi yritys tukee sellaisten toimijoiden toimintaa, jotka tukevat monimuotoisuutta. Jalotofu tekee yhteistyötä esimerkiksi WWF:n, Pro Luomun ja on perustajajäsen Pro Vege -yhdistyksessä.
– Investointeja vastuullisuuteen, omavaraisuutta, tehokasta kiertotaloutta. Samalla syntyy hyvää ympäristölle, kiteyttää Riihimäki yrityksen luontotyön.
Tärkeää pk-yrityksen vastuullisuustyössä on, että asiat pidetään yksinkertaisina ja keskitytään oikeisiin asioihin. Koska kaikkeen ei ole resursseja.
– Pitää tehdä parhaansa, olla vastuullisia ja noudattaa säädöksiä sekä osallistua ihmisten ja luonnon jatkuvaan dialogiin. Kun toimitaan vastuullisesti, ei koskaan päästä euron tofuihin. Mutta uskon, että nämä tehdyt valinnat pitävät meidät hyvällä polulla jatkossakin, Riihimäki päättää.
Kuvat: Jalotofu
Jalotofu
• Kotimainen kasviproteiinin pioneeri. Perustettu vuonna 1989
• Valmistaa tofua vähittäiskauppoihin, tukkuihin ja teollisuuteen
• Tuotanto Tammisaaressa
• Työllistää 29 henkeä
• Vientiä vuosina 2012–2022. Parhaimmillaan 40 prosenttia tuotannosta vientimarkkinoille. Näköpiirissä viennin käynnistäminen uudelleen vuonna 2024.
• Tavoitteena kasvaa kestävästi kysynnän mukana. Pikavoittoja ei tavoitella.
Lue seuraavaksi nämä
Siirry uutishuoneeseenAjankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset