SAK:n tämän viikon perjantaina järjestämässä mielenilmauksessa ovat elintarviketeollisuuden työmarkkinaosapuolista mukana Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL, Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sekä SAK:n ulkopuolisena liittona Ammattiliitto Pro.
Mielenilmauslakkojen täsmällistä laajuutta ei pystytä vielä arvioimaan, mutta Elintarviketeollisuusliitto (ETL) pitää SAK:n ja sen jäsenliittojen toimia suhteettoman voimakkaina ja laajoina. Mielenilmaus kohdistuu eduskunnan jo hyväksymään ns. aktiivimalliin.
ETL:n työmarkkinajohtaja Mika Lallo sanoo, että mielenilmauslakot vaarantavat työpaikkoja ja haittaavat elintarvikkeiden toimitusvarmuutta.
– Vaikutukset ruokahuoltoon voivat olla laajat ja ne saattavat heijastua yhteiskunnan eri aloille, esimerkiksi päivä- ja hoivakoteihin sekä päivittäistavarakauppaan. Kaupan hyllyt saattavat tyhjentyä muun muassa tuoretuotteista eikä niitä välttämättä pystytä täyttämään nopeasti takaisin.
Elintarvikeyrityksille tilanne on haastava. Tarvitaan todennäköisesti ylimääräisiä järjestelyjä, jotta esimerkiksi maito- ja liharaaka-aine saadaan käsiteltyä asianmukaisesti sekä eläinten hyvinvointi ja elintarviketurvallisuus varmistettua.
Mika Lallo toteaa, että poliittinen mielenilmaus ei sinänsä ole lainvastainen, mutta sen käyttäminen vastuuttomasti ja kohdistaminen ulkopuolisiin tahoihin – yrityksiin ja välillisesti kuluttajiin – on vastuutonta ammattiyhdistysliikkeenkin peräänkuuluttamassa sopimusyhteiskunnassa.
– Työrauhajärjestelmää on kehitettävä Suomessa siten, etteivät poliittiset mielenilmaukset johda ylilyönteihin ja suhteettomiin seurauksiin ulkopuolisille.
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset