Elintarviketeollisuusliitto (ETL) kiirehtii EU:n metsäkatoasetuksen muutosesityksen käsittelyä ja hyväksymistä pikaisesti sekä Euroopan parlamentissa että jäsenmaiden ministerien kesken. Myöskään komission lokakuun alussa julkaisemat asetuksen soveltamisohjeet eivät vastaa vielä riittävästi elintarvikealan yritysten avoimiin kysymyksiin.
EU:n metsäkatoasetus astui voimaan kesällä 2023 ja sen toimeenpanon on määrä alkaa 30.12.2024. Lokakuun alussa Euroopan komissio esitti toimeenpanolle 12 kuukauden lisäaikaa. Alkuperäinen 18 kuukauden siirtymäaika koettiin yrityksissä erittäin haasteelliseksi, koska siitä kului 15 kuukautta tarkentavien soveltamisohjeiden odotteluun.
Suomessa toimii satoja elintarvikealan yrityksiä, jotka jalostavat ja valmistavat tuotteita, joiden raaka-aineena käytetään metsäkatoasetuksen soveltamisalaan lukeutuvia hyödykkeitä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaakao, kahvi, naudanliha, palmuöljy tai soija. Huolena on ollut, että asetuksen hallitsematon toimeenpano aiheuttaa häiriöitä tuotteiden toimitusketjuihin.
ETL pitää komission ehdotusta 12 kuukauden lisäajasta välttämättömänä. Muutosesitys on hyväksyttävä pikaisesti, jotta asetuksen sujuva toimeenpano varmistetaan.
– Olemme peräänkuuluttaneet keväästä asti siirtymäajan pidentämistä, sillä komissio ei kyennyt vastaamaan yritysten kysymyksiin asetuksen toimeenpanosta. Nyt ehdotettu 12 kuukauden lisäaika on minimi, jotta asetuksen edellyttämät muutokset saadaan vietyä käytäntöön, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuusjohtaja Satumaija Levón sanoo.
Yritykset elävät yhä epävarmuudessa ja tarvitsevat päätöksen lisäajasta nopeasti. Elintarvikeala odottaa selkeää viestiä myös kansallisen lainsäädännön valmistelutyön jatkosta.
ETL korostaa, että asetuksen sujuva toimeenpano myös ehdotetun lisäajan puitteissa vaatii vielä vastauksia moniin avoimiin kysymyksiin.
– Komission lokakuun alussa julkaisemat tulkintaohjeet ja Q&A:t eivät edelleenkään vastaa kysymyksiin, joita yrityksissä on herännyt asetuksen toimeenpanosta, Levón sanoo.
– Suomessa on lisäksi kansallisella tasolla varmistettava, että olemassa olevia rekistereitä, kuten nautarekisteriä, eläinten pitopaikkarekisteriä ja peltolohkorekisteriä, pystytään hyödyntämään kustannustehokkaasti metsäkatoasetuksen edellyttämien tietovaatimusten täyttämiseen.
Lisätietoja
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset