Luonnonvarakeskuksen (Luke) tänään julkaistun uuden Ruoka-LCA-laskentaohjeistuksen tarkoitus on auttaa elintarvikealan yrityksiä toteuttamaan nykyistä luotettavampia ja vertailukelpoisempia elinkaariarviointeja ruokatuotteille.
Elintarvikkeiden ympäristövaikutusten, kuten hiilijalanjäljen, arvioimiseen käytetään tällä hetkellä vaihtelevia laskentamenetelmiä. Tämä hankaloittaa tuotteiden keskinäistä vertailua ja kuluttajien mahdollisuuksia tunnistaa ympäristönäkökulmasta parhaat tuotteet.
Luken johtamassa LCAFoodPrint-hankkeessa on kehitetty elintarvikkeiden ympäristöjalanjälkiarvioinneille yhdenmukaista, tieteeseen perustuvaa laskentamenetelmää vuodesta 2021 lähtien. Tänään julkaistu Ruoka-LCA-laskentaohjeistus edistää vertailukelpoisia laskentatapoja elintarvikkeiden ympäristövaikutusten arviointiin niiden koko elinkaaren ajalta.
Erot nykyisissä laskentamenetelmissä johtuvat esimerkiksi lähtötietojen laadusta, laskentamalleista, järjestelmärajauksista ja muista laskentaan liittyvistä oletuksista. Uudesta ohjeistuksesta löytyy ohjeita muun muassa lähtötietojen keräämiseen ja laadun varmistamiseen, maatalouden ja muiden elinkaaren vaiheiden päästöjen mallinnukseen, järjestelmärajauksiin, raportointiin sekä kolmannen osapuolen verifiointiin. Ympäristövaikutuksista on huomioitu etenkin hiilijalanjälki eli ilmastovaikutus, vesistöjen rehevöityminen sekä veden käyttöä kuvaava vesiniukkuus.
Yksi keskeisimmistä uudistuksista on maankäytön ja maankäytön muutosten päästöjen huomioiminen, joka sisältää myös turvepeltojen hiilidioksidipäästöt sekä metsän raivaukseen ja kivennäispeltoihin liittyvät päästöt. Toinen tärkeä uudistus on tuotteiden kulutusvaiheen sisällyttäminen osaksi niiden elinkaarta.
Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja useat sen jäsenyritykset ovat olleet mukana rahoittamassa LCAFoodPrint-hanketta. ETL pitää uutta yhtenäistä laskentamenetelmää tärkeänä askelmerkkinä kohti kestävää suomalaista ruoantuotantoa. Laskentaa varten tarvitaan kuitenkin tuotantoketjukohtaista tietoa, mikä edellyttää, että myös tieto ruoantuotannon ympäristövaikutuksista kulkee yhdenmukaisesti koko ketjussa digitaalisia kanavia hyödyntäen. Tätä varten ETL edistää kansainvälisten GS1-standardien käyttöä, jotka mahdollistavat yhteensopivan datan liikkumisen koko ruokaketjussa.
Tutustu uuteen laskentaohjeistukseen ja lue lisää LCAFoodPrint-hankkeesta.
Tutustu myös Food Data Finland -kasvumoottorihankkeeseen, jossa kehitetään käytännön ratkaisuja ja hyödynnetään GS1:n standardeja toimijoiden välisen kaksisuuntaisen tiedonkulun tehostamiseksi koko ruokaketjussa.
Kuva: Mostphotos
Lisätietoa
Lue seuraavaksi nämä
Siirry uutishuoneeseenAjankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset