Tiedote

Leipomoiden häiritseminen lakoilla vahingoittaa kaikkia osapuolia 

Julkaistu:

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut leipomoita koskevista lakoista, jotka voivat johtaa työpaikkojen menetyksiin. 

Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer pitää lakoilla uhkaamista vastuuttomana.

– Leipomoiden tuotannon häiritseminen vaarantaa työpaikat ja heikentää yritysten kykyä vastata kuluttajien tarpeisiin. Lakkoilun vaikutukset eivät rajoitu vain työnantajiin ja työntekijöihin – myös kuluttajat, kaupat ja koko elintarvikeketju kärsivät, Somer toteaa.

ETL:n ja SELin väliset tes-neuvottelut aloitettiin viime joulukuussa. SEL katkaisi neuvottelut 4. helmikuuta eikä ole sen jälkeen suostunut palaamaan neuvottelupöytään. Neuvotteluja oli käyty niiden katkeamiseen asti ratkaisuhakuisesti ja hyvässä yhteistyössä.

– Neuvottelut sopimusten tekstimuutoksista olivat pahasti kesken, eikä keskustelua mahdollisista palkankorotuksista ollut vielä edes ehditty aloittaa. On vaikeaa ymmärtää, miksi SEL ei ole suostunut neuvottelemaan mutta uhkaa nyt työtaisteluilla, Somer ihmettelee.

Somer korostaa, että työtaistelut eivät edistä neuvotteluja eivätkä auta ratkaisujen löytämisessä.

– Lakkoilun sijaan SELin tulisi lopettaa kuurupiilo ja alkaa viimein neuvotella tosissaan, jotta uudet sopimukset saataisiin aikaan.

Osapuolet tapaavat seuraavan kerran valtakunnansovittelijan luona.

SEL ilmoitti 24.2.2025 kolmeen leipomoalan yritykseen kohdistuvista työtaistelutoimenpiteistä lukuisilla eri paikkakunnilla. Lakot alkavat tiistaina 11.3.2025 kello 00.00 ja päättyvät sunnuntaina 16.3.2025 kello 23.59. Ilmoituksen mukaan lakot eivät koske hätä- ja suojelutyötä.

 

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset