Elintarviketeollisuusliitto korostaa monipuolisten uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä osana fossiilisista polttoaineista irtautumista. Kesän 2024 aikana liitto on antanut työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnot jakeluvelvoitelainsäädännöstä, jakeluinfratukea koskevasta asetuksesta sekä uudesta fossiilisten polttoaineiden jakelua koskevasta päästökaupasta.
Maan hallituksen ohjelmassa on lukuisia kirjauksia biokaasun tuotannon ja käytön edistämisestä osana puhtaan energian Suomea. Ohjelman mukaan kotimaisen biokaasun käyttöä voidaan lisätä erityisesti raskaassa liikenteessä.
Hallitusohjelman tavoitteet eivät ole kuitenkaan toteutumassa käytännön toimissa, jotka päinvastoin suurimmaksi osaksi heikentävät edellytyksiä investoida biokaasun tuotantoon ja hyödyntämiseen.
Elintarviketeollisuusliitto on nostanut vaikuttamistyössään aktiivisesti esiin monipuolisten uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä osana fossiilisista polttoaineista irtautumista. Kesän 2024 aikana liitto on antanut työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnot jakeluvelvoitelainsäädännöstä, jakeluinfratukea koskevasta asetuksesta sekä uudesta fossiilisten polttoaineiden jakelua koskevasta päästökaupasta.
Jakeluvelvoitelainsäädäntöä koskeva hallituksen esitysluonnos jatkaisi biokaasun kysynnän kannustimien heikentämistä. Luonnoksessa esitetään, että biokaasun kysynnälle tärkeää ns. lisävelvoitteen tasoa alennetaan. Elintarviketeollisuusliiton mukaan se lisäisi epävarmuutta tulevasta kysynnästä ja heikentäisi siten biokaasuinvestointien houkuttelevuutta.
Myös lausunnoilla ollut jakeluinfra-asetusluonnos heikentäisi entisestään kannustimia siirtyä biokaasun käyttöön raskaassa liikenteessä, koska biokaasun tankkausasemat poistettaisiin tuettavien kohteiden piiristä. Elintarviketeollisuusliitto korostaa tarvetta teknologianeutaalisuuteen ja katsoo, että biokaasun tankkausasemat olisi mahdollista säilyttää tuen piirissä EU-sääntöjen mukaan.
Jakeluvelvoitetta ja jakeluinfratukea koskevien muutosten myötä uudella fossiilisen polttoaineen jakelua koskevalla päästökaupalla (ETS2) on keskeinen rooli biokaasun kysyntänäkymien säilyttämisessä. Lausunnossaan liitto ehdottaa, että kansallisessa lainsäädännössä pitäisi todeta selkeästi, että 100 % biokaasua jakelevat polttoaineen jakelijat on rajattu päästökaupan ulkopuolelle.
Uudella päästökaupalla on kustannusvaikutuksia elintarviketeollisuuteen myös laajemmin. Liiton huolena on, että sillä on merkittävä, koko elintarvikeketjun jo nyt korkeaa kustannustasoa ylläpitävä vaikutus, mikä heikentäisi suomalaisen elintarvikealan kansainvälistä kilpailukykyä ja hallitusohjelman mukaisten vientitavoitteiden saavuttamista.
Liitto huomauttaa myös, että kansallisesti toteutettava soveltamisalan laajentaminen maa- ja metsätalouden työkoneissa käytettäviin polttoaineisiin uhkaa nostaa edelleen kotimaisen ruokaketjun kustannuksia.
Lue ETL:n jättämät lausunnot kokonaisuudessaan
- Lausunto jakeluvelvoitelainsäädännöstä (10.7.2024), pdf
- Lausunto jakeluinfra-asetusta koskevasta lainsäädännöstä (20.6.2024), pdf
- Lausunto fossiilisten polttoaineiden jakelua koskevasta päästökaupasta (28.6.2024), pdf
Lisätietoja
Lue seuraavaksi nämä
Siirry uutishuoneeseenAjankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset