Lausunto

Lausunto EU:n metsäkatoasetuksen kansallisesta toimeenpanosta 

Julkaistu:

ETL on huolissaan metsäkatoasetuksen elintarvikealalle aiheuttamasta kustannusten noususta. Tulkintaohjeet asetuksen soveltamisesta puuttuvat yhä. Tulkintaohjeiden julkaisemisen jälkeen yrityksille on turvattava 18 kuukauden siirtymäaika.

Elintarviketeollisuusliitto on antanut lausunnon maa- ja metsätalousministeriölle EU:n metsäkatoasetuksen kansallista toimeenpanoa koskevasta lakiluonnoksesta.

Metsäkatoasetus tuli voimaan 29.6.2023 ja sitä aletaan soveltaa 30.12.2024 lähtien. Kansallinen lainsäädäntö täydentäisi metsäkatoasetusta ja siinä säädettäisiin metsäkatoasetuksen velvoitteiden valvonnasta ja seuraamuksista.

Elintarviketeollisuusliitto kritisoi lausunnossaan Euroopan komission tulkintaohjeiden puuttumista, minkä vuoksi moni toimeenpanon kannalta oleellinen yksityiskohta on edelleen avoinna. On kohtuutonta odottaa toimijoilta valmiuksia uusien vaatimusten täyttämisestä tilanteessa, jossa komissio ei ole kyennyt vastaamaan kysymyksiin tai antamaan kansallisille viranomaisille tarvittavia tulkintaohjeita.

On selvää, että asetuksen sujuva ja EU-tasolla yhdenmukainen toimeenpano sekä hyvän lainsäädännön valmistelun periaatteiden mukainen vaikutustenarviointi vaativat lisää aikaa. Liitto pyytää ministeriötä keskeyttämään kansallisen lainsäädännön valmistelutyön siihen asti, että komissio julkaisee metsäkatoasetuksen tulkintaohjeet.

Lausunnossa korostetaan, että tulkintaohjeiden julkaisemisen jälkeen yrityksille pitää turvata asetuksen mukainen 18 kuukauden siirtymäaika muutosten toteuttamiseen. Valvonnassa pitäisi näin ollen painottaa neuvontaa hyvin pitkään. Varsinaiset seuraamukset tulisivat sitten käyttöön aikaisintaan vuonna 2026.

Elintarviketeollisuusliitto on huolissaan metsäkatoasetuksen kustannusvaikutuksista. Jäsenyrityksilleen tekemien kyselyjen perusteella liitto arvioi, että asetuksen toimeenpanossa puhutaan miljoonien eurojen välittömistä lisäkustannuksista.

Kustannusvaikutuksia aiheutuu pääsääntöisesti raaka-ainekustannusten noususta, toimijoille asetettujen velvoitteiden täyttämiseksi tarvittavien tietojärjestelmien investointikustannuksista sekä DD-järjestelmän toimeenpanosta ja DD-vakuutusten tekemisestä aiheutuvista hallinnollisista kustannuksista. Myös riski globaalien tuotantoketjujen häiriöiden lisääntymiseen kasvaa jatkuvasti.

 

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset