Ammatillinen koulutus on elintarvikealan yrityksille elintärkeä rekrytointikanava sekä keino kehittää työntekijöiden osaamista.
Maan hallitus leikkasi ammatillisen koulutuksen rahoitusta 120 miljoonalla eurolla vuonna 2024. Se heikentää alueellisen koulutustarjonnan riittävyyttä ja kaventaa jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia erityisesti yrityksissä.
Peräti 38 ammatillista koulutusta sekä työ- ja elinkeinoelämää edustavaa järjestöä otti 19. helmikuuta yhdessä kantaa huolestaan, että ammatilliseen koulutukseen kohdistuvat määrärahaleikkaukset jatkuvat.
Elintarviketeollisuusliitto on yksi kannanoton allekirjoittajista. Lisäleikkauksia ei tarvita, sillä leikkaukset vain lisäisivät pulaa ammattiosaajista työelämässä ja vaarantaisivat talouskasvun.
Ammatillinen koulutus on elintarvikealan yrityksille elintärkeä rekrytointikanava sekä keino kehittää työntekijöiden osaamista. Osaajapula voi hidastaa yritysten kasvua ja heikentää investointihaluja.
– Ammatillisen koulutukseen jo tehdyt leikkaukset heikentävät osaavan työvoiman saatavuutta ruoka-alan yrityksissä, koska leikkaukset osuvat erityisen kipeästi jatkuvaan oppimiseen ja työelämän tarpeisiin, johtava asiantuntija Maiju Korhonen Elintarviketeollisuusliitosta sanoo.
– Ammattiosaajat tarvitsevat myös tulevaisuudessa mahdollisuuksia vaihtaa työuralla suuntaa tai hankkia lisää osaamista muun muassa ammatti- ja erikoisammattitutkinnoilla sekä hyödyntämällä oppisopimusta.
Korhonen muistuttaa, että työurien pidentyessä ja työelämän vaatimusten muuttuessa osaamisen jatkuva kehittäminen on välttämätöntä. Tässä ammatillisella koulutuksella on ollut erityisesti elintarvikealalla tärkeä rooli.
Lue kannaotto (pdf)
Lisätietoja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset