Blogi

Innovointia ilmassa!

Kirjoittanut: Marleena Tanhuanpää

Julkaistu:

Tutkimusorientoituneiden ruoka-alan asiantuntijoiden kevät koitti maaliskuussa, kun parinsadan hengen joukko kokoontui Helsingin Paasitorniin polkaisemaan käyntiin odotetun ja toivotun ruoka-alan tutkimusfoorumin. Tapahtuma järjestettiin Valio Food 2.0 -seminaarin yhteydessä.

Tarve foorumille on ollut ilmassa jo pitkään. Foorumin aikaansaamista ehdotettiin sekä Elintarviketutkimus- ja innovaatiostrategiassa vuosille 2021–2035 että Elintarviketeollisuusliiton julkaisemassa Elintarviketeollisuuden TKI-tiekartassa keväällä 2024.

Osallistujajoukon vastaukset Mentimeter-kyselyyn foorumin tarpeellisuudesta olivat yksimielisiä. Tosin yksi annettu ei-ääni taisi olla humoristinen heitto.

Paasitornissa Menti kilisi piirtäen valkokankaalle kuvaa vastauksista foorumiin kohdistuvista odotuksista ja toiveista. Suomessa on useita valtakunnallisia ja alueellisia toimijoita sekä verkostoja, jotka työskentelevät TKI-kentässä ja pyrkivät edistämään ruoka-alan TKI-toimintaa.

Foorumin tarkoituksena on ennen kaikkea tiedon jakaminen ja avoimen yhteistyön edistäminen Suomen ruokajärjestelmän toimijoiden eduksi.

Ruoka ratkaisee – nyt ja tulevaisuudessa

Kestävän ruokatuotannon kehityksen kulmakivi on ennakkoluuloton tieteenalojen ja teknologioiden yhdistäminen. Tutkimustulosten hyödyntämistä on vauhditettava, ja tähän tarpeeseen foorumi nyt osaltaan tarttuu.

On tärkeää, että myös elintarvikealan yritykset osallistuvat tutkimustarpeiden määrittelyyn, tutkimuksen suunnitteluun ja rahoitukseen. Tiedeyhteisö pitää huolen tieteen teon kriteerien noudattamisesta.

Ruoka on tällä hetkellä kaikkien huulilla. Paitsi että ei kirjaimellisesti ole, koska maailmassa nähdään yhä todellista nälkää ja kärsitään aliravitsemuksesta.

Ruoan globaali tuotantoketju kohtaa nyt paljon haasteita. Pohjoisten alueiden, siis erityisesti Suomen, merkitys ruoantuotannossa kasvaa. TKI-panostusten myötä elintarviketuotanto on kestävällä pohjalla niin talouden kuin ympäristönkin kannalta.

Kuluttaja päättää, mikä innovaatio menestyy

Kuluttaja pääsee nauttimaan ruokakaupassa ikuisesta keväästä. Kauppa poimii elintarviketeollisuuden yritysten runsaasta uutuustarjonnasta valikoimiinsa kiinnostavimmat tuotteet kuluttajien bongattaviksi.

Moni uutuustuote on ihan oikea innovaatio. Kuluttajien valinnoista kuitenkin riippuu, pesiytyykö uutuus kaupan hyllyyn pitkiksi ajoiksi vai jääkö se tuulten mukana tulleeksi lyhytaikaiseksi vierailijaksi.

Helsingin Messukeskuksessa järjestettävät Ruokamessut toimivat myös innovaatioiden näyttämönä kuluttajille. Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinto nimittäin julkistetaan messuilla 11.4.2025.

Innovaatiot ruokkivat kasvun kierrettä. Se puolestaan on yhtenä teemana alamme huipputapahtumassa Elintarvikepäivässä Finlandia-talolla 13.5.2025.

Ruoka-alan TKI-työ ei suinkaan rajoitu kuluttajien nauttimiin lopputuotteisiin, vaan sitä tehdään myös tuotanto- ja toimintatapojen, teknologioiden ja organisaatioiden kehittämiseksi. Datan hyödyntäminen on avainasemassa, olipa kyse sitten tutkimustiedosta tai tuotantoketjussa kerääntyvästä datasta.

Yhteistyö toistui sanana TKI-foorumin ensimmäisessä tapaamisessa. Yhteistyö on pienen maan ainoa mahdollisuus pärjätä. Geopoliittinen epävakaus on nostanut huoltovarmuuden keskiöön, ja kokonaisturvallisuudessa ruoka on ytimessä.

Ruoka-ala verkostossa tehdyt innovaatiot yhdistävät huoltovarmuuden, ihmisten arjen ja juhlan sekä kansainvälisen liiketoiminnan.

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Marleena Tanhuanpää

Johtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset