HKScan liittyi ensimmäisenä elintarvikeyrityksenä sitoumukseen muovisten kerta-annospakkausten vähentämisestä
Julkaistu:
Julkaistu:
Elintarviketeollisuusliitto on mukana ympäristöministeriön ja elinkeinoelämän välisessä green deal -sopimuksessa, jonka tavoitteena on toimeenpanna EU:n kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin (ns. SUP-direktiivin) vaatimukset. HKScan on allekirjoittanut ensimmäisenä elintarvikealan yrityksenä vapaaehtoisen sitoumuksen Suomessa.
SUP-direktiivi edellyttää, että EU:n jäsenmaiden on vähennettävä tiettyjen kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta kunnianhimoisesti ja pysyvästi vuoteen 2026 mennessä. Vähentäminen koskee kokonaan tai osittain muovista valmistettuja juomamukeja sekä muovisia kertakäyttöisiä elintarvikepakkauksia, joiden sisältö on valmista syötäväksi suoraan astiasta.
– Kehitämme HKScanissa pakkauksiamme jatkuvasti. Heti valmiit kerta-annospakkauksemme ovat pieni osa tuotevalikoimaamme. Haluamme olla kärkijoukoissa kehittämässä vastuullisia pakkauksia vapaaehtoisin sitoumuksin, HKScanin Suomen tutkimus- ja vastuullisuusjohtaja Mikko Järvinen sanoo.
Ympäristöministeriön, Elintarviketeollisuusliiton, Päivittäistavarakauppa PTY:n, Matkailu- ja Ravintolapalvelu MaRan ja Pakkausyhdistyksen välisellä green deal -sopimuksella etsitään tehokkaimmat ja yrityksille toimivimmat keinot SUP-direktiivin vaatimusten täyttämiseksi.
Elintarvikeyritykset liittyvät sopimukseen vapaaehtoisella sitoumuksellaan ja valitsevat sopimuksen mukaisesta keinovalikoimasta liiketoimintaansa parhaiten sopivan tavan vähentää muovin kulutusta ja raportoida siitä.
Elintarviketeollisuusliitto varmistaa, että riittävä määrä yrityksiä sitoutuu sopimukseen ja tavoitteet saavutetaan.
– Tarjoamme yrityksille lainsäädäntöä joustavamman mallin kertakäyttöisen muovin kulutuksen vähentämiseen. Iloitsen, että olemme saaneet ensimmäisen elintarvikealan yrityksen mukaan sopimukseen. Toivon HKScanin esimerkin kirittävän mukaan myös muita toimialamme yrityksiä, Elintarviketeollisuusliiton vastuullisuuden ja kestävän kehityksen johtaja Satumaija Levón sanoo.
Elintarviketeollisuusliitto kannustaa jäsenyrityksiään toimimaan nopeasti. Jos green deal -sitoumuksia ei saada kokoon marraskuun loppuun mennessä riittävästi, mahdollisuus joustavuuteen saatetaan menettää.
Sopimuksen tavoitteena on, että vähintään 70 prosenttia elintarvikealan yrityksistä, jotka käyttävät merkittäviä määriä muovisia kertakäyttöisiä annospakkauksia, allekirjoittaa sitoumuksen.
– Jos ruokia tai juomia jalostava yritys tunnistaa, että sen tuotevalikoimasta löytyy muovisia kertakäyttöisiä annospakkauksia, suosittelen tutustumaan green dealiin pikaisesti. Sparraan myös mielelläni yrityksiä sitoumukseen liittymisestä, Satumaija Levón lupaa.
Lue myös: Elintarviketeollisuus mukana muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutusta vähentävässä sopimuksessa (ETL:n tiedote 8.3.2022)
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset