Tiedote

ETL paheksuu SELin uusia lakkoja – ”Koko ruoka-alan kurittaminen on kohtuutonta”

Julkaistu:

Suurten taloudellisten vahinkojen aiheuttaminen vaikuttaa nousseen ay-liikkeen toiminnan päämääräksi elintarvikealalla, työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta Elintarviketeollisuusliitossa (ETL) johtava Anne Somer sanoo.

Leipomoissa parhaillaan käynnissä olevan lakon lisäksi Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on ilmoittanut tulevista lakoista panimo- ja virvoitusjuoma-alalle, liha- ja elintarvikealoille sekä uudesta lakosta leipomoalalle.

– On kohtuutonta, että SEL kurittaa koko ruoka-alaa, vaikka kiistassa on kyse ainoastaan leipomoiden yötyölisästä.

Tähän asti leipomoalan työehtosopimuksessa ei käytännössä ole ollut lainkaan yötyölisää vuorotyön tekijöille, mutta työntekijäliitto vaatii 100 prosentin yötyölisää. Yötyölisä on muilla toimialoilla noin 30 prosenttia. ETL olisi hyväksynyt sovintoehdotuksen, jossa työntekijät olisivat saaneet 100 prosentin lisän, mutta SEL ei ehdotukseen suostunut.

– Jos 100 prosentin yötyölisä tuodaan uutena elementtinä työehtosopimukseen, se edellyttää, että myös työnantajan tavoitteet etenevät työehtosopimuksen sisällöissä. Työnantaja hakee tasapainoista ratkaisua, joka täyttää yleisen linjan sekä tekstien että korotusten osalta, Somer selventää.

Elintarviketeollisuuden tuotanto Suomessa on laskussa, ja yhä suurempi osa ruuasta tulee ulkomailta. Tuonti on lisääntynyt eniten elintarvikkeissa, joita voitaisiin valmistaa myös Suomessa.

– Lakoilla ay-liike vaarantaa elintarvikealan työpaikat sekä heikentää Suomen huoltovarmuutta, avaa portit tuontiruualle ja vaarantaa eläinten hyvinvoinnin, Somer toteaa.

Elintarviketeollisuuden työriidan sovittelu jatkuu maanantaina 17.3.2025. Edellisen sovintoehdotuksen jälkeen osapuolet eivät ole istuneet yhdessä sovittelijan pöydän ääreen.

– Lakkojen sijaan nyt pitäisi keskittyä hakemaan ratkaisua. Se syntyy vain neuvottelemalla, Somer muistuttaa.

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset