Suomalaisen ruokajärjestelmän maine turvallisten, terveellisten ja maukkaiden elintarvikkeiden tuottajana on ratkaisevan tärkeä alan kilpailukyvylle. Ruoka-alan toimijat ETL, MTK ja PTY vetoavat päättäjiin biokaasun tuotannossa syntyvän mädätteen käyttöön liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi, jotta biokaasuliiketoiminnan kasvu ja investoinnit kyetään turvaamaan.
Biokaasun tuotannossa voidaan hyödyntää monenlaisia sivuvirtoja, joita syntyy väistämättä ruokaketjun eri vaiheissa maatiloilla, elintarviketeollisuudessa, kaupassa ja kotitalouksissa.
Energiantuotannon ohella biokaasun tuotannossa syntyy runsaasti ravinnerikasta sivuvirtaa eli mädätettä, jolla voidaan korvata uusiutumattomiin raaka-aineisiin perustuvaa kasviravinteiden käyttöä kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.
Biokaasua tuottavat laitokset seuraavat mädätteen fysikaalista ja kemiallista laatua lainsäädännön vaatimusten mukaan. Julkisuuteen syyskuun lopussa tullut yksittäistapaus lietealtaan reunalta löytyneestä muovisilpusta osoittaa, että biokaasuteknologiaan perustuvien lannoitevalmisteiden hyödyntämisessä on kuitenkin edelleen kehitystarpeita.
Kotimaisen biokaasun ja -metaanin tuotannolle on ennustettu merkittävää kasvupotentiaalia. Elintarviketeollisuusliitto ry (ETL), Päivittäistavarakauppa ry (PTY) ja Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) esittävät, että kierrätyslannoitteiden kestävän käytön edistämiseksi, ravinneomavaraisuuden lisäämiseksi ja biokaasupohjaiseen energiantuotantoon soveltuvien raaka-aineiden volyymin kasvattamiseksi biokaasuliiketoiminta ja ravinteiden kierrätys otettaisiin keskeisiksi kehittämiskohteiksi suomalaisessa kiertotaloudessa.
Ruoka-alan toimijat lähettivät 15.10.2024 asiasta kirjeen maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäselle ja elinkeinoministeri Wille Rydmanille.
Lisätietoja
Ajankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset