Elintarviketeollisuusliitto julkaisi vuonna 2020 tiekartan, jolla selvitettiin suomalaisen elintarviketeollisuuden ilmastopäästöjä sekä keinoja niiden vähentämiseksi. Nyt käynnistettävällä vähähiilisyystiekartan päivittämisellä ETL vastaa hallitusohjelman kirjaukseen, jossa toivotaan tilannekuvan ylläpitämistä toimialan ilmastotyöstä.
Työ- ja elinkeinoministeriön asettaman tavoitteen mukaisesti päivitetty vähähiilisyystiekartta valmistuu kesään 2024 mennessä.
Vastuullisuusjohtaja Satumaija Levónin mukaan suomalaiset elintarvikealan yritykset hyödyntävät yhä enemmän uusiutuvaa energiaa, toteuttavat jatkuvasti energiatehokkuustoimia ja pyrkivät vaikuttamaan myös arvoketjun scope 3 -päästöjen vähentämiseen.
– Vähähiilisyystiekartan päivitystyössä pyritään tunnistamaan, miten viime vuosina muuttunut toiminta- ja investointiympäristö on vaikuttanut vuoden 2020 kartassa tunnistettujen toimien toteuttamiseen. Lisäksi selvitetään, millä politiikkatoimilla ruoka-alan ilmastotyötä pystytään parhaiten edistämään.
Kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen liittyvän tarkastelun lisäksi päivitettävässä tiekartassa pyritään tunnistamaan suomalaisen elintarviketeollisuuden konkreettiset mahdollisuudet vaikuttaa arvoketjun scope 3 -päästöihin sekä erityisesti sellaiset ilmastotoimet, joilla voi olla negatiivisia luontovaikutuksia tai vaikutusta kansalliseen ruokaturvaan.
ETL:n yhteistyökumppanina päivitystyössä toimii ilmastoliiketoimintaan erikoistunut OpenCO2net Oy sekä sen alihankkijana 3E Energy Oy. Työtä ohjaamaan kootaan ETL:n jäsenyritysten edustajista työryhmä, joka kokoontuu kevään aikana arviolta kolme kertaa. Yritysten näkemyksiä kerätään myös jäsenkyselyllä.
Kiinnostuiko yritystyöryhmästä? Ilmoittaudu mukaan 9.1.2024 mennessä Satumaija Levónille.
Lue lisää:
Lisätietoja
Lue seuraavaksi nämä
Siirry uutishuoneeseenAjankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset