Tiedote

ETL: Budjettiriihestä lähtölaukaus ruoka-alan kasvuohjelmalle

Toimitusjohtaja Mikko Käkelä

Julkaistu:

Toimitusjohtaja Mikko Käkelä

Kotitalouksien ostovoiman vahvistamisesta hallitukselle plussaa, ruokaviennin rahoituksesta ja biokaasun riittämättömästä edistämisestä miinusta.

Elintarviketeollisuusliitto pitää maan hallituksen linjausta työn verotuksen keventämisestä oikeaan osuneena kotimaisen ostovoiman vahvistamiseksi. Suomalaisen ruoka-alan tuotteiden kysyntä on pitkälti riippuvaista kotitalouksien ostovoimasta.

– Olemme tyytyväisiä, että budjettiriihessä pidettiin kiinni hallitusohjelmasta eikä ruoka-alaa rasitettu uusilla veropäätöksillä. Ruokaa ja juomaa verotetaan jo nyt raskaasti. Ruuan verotusta ei pidä kiristää tulevaisuudessakaan, koska se vaikeuttaisi suomalaisten arkea, Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä huomauttaa.

Huoltovarmuuden vahvistaminen sekä ruoka-alan kasvun vauhdittaminen ja elintarvikeviennin kaksinkertaistaminen ovat keskeisesti esillä hallitusohjelmassa.

Riihestä annettiin lähtölaukaus ruoka-alan kasvuohjelmalle. Nyt päästään valmistelemaan toimia, jotka vahvistavat alan iskunkestävyyttä sekä investointi- ja työllistämiskykyä.

– Yllättävää sitä vastoin on, ettei budjettiriihessä turvattu ruokavientityön jatkuvuuden varmistavaa riittävää rahoitusta. Tämä vaikeuttaa erityisesti pk-yritysten vientiponnisteluja. Elintarvikevienti jäi budjettiriihessä alaviitteeksi, Käkelä harmittelee.

Budjettiriihessä hallitus hyödynsi osittain mahdollisuuden edistää biokaasun tuotantoa ja käyttöä raskaan liikenteen polttoaineena. Biokaasu turvaa kotimaista energia- ja lannoiteomavaraisuutta, ja myös siitä on hallituksella kunnianhimoiset tavoitteet.

– Jakeluvelvoitteen muutos kuitenkin heikentää biokaasun kysyntänäkymiä. Sitä tasapainottamaan olisi tarvittu vahva toimenpidekokonaisuus. Nyt toimet jäivät vajaiksi, Käkelä sanoo.

Elintarvikeyrityksille tärkeässä osaavan työvoiman saatavuudessa edettiin, kun hallitus lisää työn tekemisen kannustavuutta sekä lisää koulutuksen rahoitusta. Näillä toimilla vahvistetaan työllisyyttä ja yritysten kykyä löytää työvoimaa.

– Hallituksen soisi arvoivan työperäisen maahanmuuton linjauksiaan myönteisempään suuntaan, koska huoltovarmuudelle tärkeä elintarvikeala tarvitsee osaajia myös Suomen ulkopuolta, Käkelä toivoo.

Lisätietoja

Mikko Käkelä

Toimitusjohtaja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset