Elintarvikealan ensimmäisessä EtäTET-päivässä perjantaina 8.11.2024 tuhannet nuoret eri puolelta Suomea pääsivät tutustumaan elintarvikealaan ja sen tarjoamiin työmahdollisuuksiin.
Elintarviketeollisuusliiton jäsenyritykset Atria, Fazer, Olvi, Saarioinen ja Valio olivat loihtineet etäTETtiin hauskan ja havainnollisen tietopaketin alan työmahdollisuuksista. Alan monipuolisuus tuli etäTETtiin osallistujille takuulla selväksi.
Vinkkejä työnhakuun ja makeaa historiaa
Päivä alkoi makeasti, kun Experience Vierailukeskuksen oppaana toimiva Tapio ”karkkikeiju” Yrjänäinen kertoi sekä yrityksen että makeisten valmistuksen historiasta. Ennen makeiset valmistuivat käsityönä ja ne olivat arvokas luksustuote – ei todellakaan jokapäiväistä herkkua.
Tällaisella laitteella munkkien hillosilmä laitettiin paikalleen joitain vuosikymmeniä sitten, esitteli opas Tapio Yrjänäinen. Teknologinen kehitys alalla on ollut vauhdikasta ja nykyään makeiset, kuten muutkin elintarvikkeet, valmistuvat teknologian avulla.
Fazerin rekrytointipäällikkö Jennie Pomoell ja rekrytointiasiantuntija Susanna Saikkonen antoivat nuorille vinkkejä kesätyön ja tet-harjoittelupaikkojen hakuun sekä kertoivat, millaisia työmahdollisuuksista Fazer tarjoaa opintojen eri vaiheisiin.
Fazerin rekrytointipäällikkö Jennie Pomoell (vasemmalla) ja rekrytointiasiantuntija Susanna Saikkonen kannustivat nuoria olemaan aktiivisia ja uteliaita kesätöiden hakemisessa.
Vastuullisuutta ympäristöstä ja ihmisistä
Olvin osuudessa kuultiin, mitä vastuullisuus käytännössä tarkoittaa. Mitä vastuullisuuteen sisältyy, kun puhutaan ympäristöstä? Entä mitä tarkoittaa vastuullisuus, kun puhutaan ihmisistä.
Olvin viestintäpäällikkö Janna Viisterä johdatti nuoret vastuullisuuden pariin.
Olvin tuotekehityksessä tehdään töitä, että suosikit olisivat suosikkeja jatkossakin ja samalla pidetään huolta niiden vastuullisuudesta – muun muassa miten tuotteita valmistetaan, mistä raaka-aineet tulevat, miten pakkaukset ja kuljetukset suunnitellaan ja miten tuotteista viestitään. Esimerkiksi Olvin ja Jungle Juice Barin yhteistyössä hedelmähävikkiä käytetään Olvin KevytOlo-mehukivennäisvesien raaka-aineena. Myös Olvin pakkauksissa pyritään vähentämään materiaalien käyttöä ja hyödyntämään kierrätysmateriaalia.
Haastattelussa Olvin vastuullisuus- ja hankintajohtaja Pia Hortling kertoi, että luonnosta ja ympäristöstä huolehditaan muun muassa siten, että raaka-aineita, esimerkiksi vettä, ei tuhlata, vilja viljellään luonnon monimuotoisuus huomioiden ja kuljetuksissa pyritään pienentämään päästöjä, käyttämällä biopolttoaineilla liikkuvia rekkoja.
Vastuullisuus on jokaisen työntekijän työtä joka päivä, Olvin vastuullisuus- ja hankintajohtaja Pia Hortling kertoi.
Videolla nähtiin, miten työtehtävät ovat Olvilla vuosikymmenten myötä muuttuneet. Automatiikka, robotiikka, jopa tekoäly, ovat muuttaneet tapoja tehdä töitä. Mutta jotain on säilynytkin: työyhteisö on hyvä ja töitä on kiva tehdä yhdessä.
Joustavaa työtä ja kolmivuorotyön hyvät puolet
Saarioisten työnjohtajat Heidi Ingman ja Olli Nieminen kertoivat, millaista heidän työnsä on, mitä työn johtaminen tarkoittaa ja millaisella koulutuksella he ovat päässeet Saarioisille töihin.
Videoilla seurattiin työpäivää Saarioisen ruokatehtaalla, kuultiin työntekijöiden ajatuksia työn hyvistä puolista ja opittiin työturvallisuudesta.
Kolmevuorotyössä hyvää ovat esimerkiksi lisät, vapaat viikonloput ja säännöllisyys – tiedät, milloin olet töissä. Jos tarvitset vapaata, sitä myös yleensä saa, sillä vuoroja voi vaihtaa. Ja uskokaa pois: työ ruokatehtaassa on joustavaa, sillä erilaisia työpisteitä on paljon ja niitä voidaan myös räätälöidä tarpeen mukaan. Työ ruokatehtaalla sopii hyvin myös välivuotta viettäville.
Chatissa nuoria kiinnosti, pääseekö ruokatehtaassa maistelemaan ruokaa. Kyllä pääsee: tehtaalla tarkistetaan, että ruoka maistuu siltä, miltä sen kuuluukin maistua.
Chatissa nuoria kiinnosti, pääseekö ruokatehtaassa maistelemaan ruokaa. Kyllä pääsee: tehtaalla tarkistetaan, että ruoka maistuu siltä, miltä sen kuuluukin maistua.
Sisältöasiantuntija Anne Metsä-Simolan (vasemmalla) haastattelussa työnjohtajat Heidi Ingman ja Olli Nieminen kertoivat, mitä kannattaa opiskella, jos työt elintarvikealalla kiinnostavat ja millaisia taitoja töissä tarvitaan. Huomaa myös Annen juontokortti. Epic!
4000 välipalaa ja monipuolinen osaajajoukko
Tiesitkö, että Suomen myydyin pakattu kasvisruoka on pinaattiohukainen? Ja, että niitä valmistuu Atrian tehtaalla vuodessa jopa 260 miljoonaa kappaletta!
Rekrytointipäällikkö Tytti Isokangas kertoi Atriasta yrityksenä ja siitä, mitä tehtäviä kansainvälinen ruokatalo tarjoaa sekä miten Atria huolehtii työntekijöidensä hyvinvoinnista.
Ruokien valmistukseen tarvitaan valmistuksen, laadun ja hygienian osaajia. Tuotanto-osaamisen lisäksi yrityksessä työskentelee myynnin osaajia, taloushallinnon osaajia, it-asiantuntijoita, lakiosaajia, markkinoinnin ja brändin asiantuntijoita. Isossa tehtaassa on paljon automaatiota ja robotteja, joten myös insinööreille ja asentajille on töitä.
Rekrytointiasiantuntija Mari Fränti-Huhtalan (vasemmalla) ja henkilöstön kehittämisasiantuntija Meimi Mäkelän matkassa osallistujat pääsivät kurkistamaan muun muassa Atrian tuotekehitykseen ja henkilöstön kahvitauolle.
Mari ja Meimi mursivat myös seuraavat työelämään liittyvät uskomukset: työt täytyy tehdä yksin, työvaatteiden valitseminen on vaikeaa, joku syö aina eväät, työ on vaikeaa, työelämä on vain aikuisille, töissä ei ehdi pitää taukoja, työ on aina tylsä. Nämä uskomukset oli kerätty nettikyselyllä Seinäjoen alueen yläkouluikäisiltä.
Atrian tuotekehittäjä Jarkko Pernu kertoi, millaista uusien ruokien kehittäminen on. Kaupan hyllylle ei mennä tuosta vaan. Ensin tutkitaan ja sitten tutkitaan vielä lisää. Kaikki uutuudet testataan huolella kuluttajilla.
Ja sitten vielä ne välipalat. Atrialla halutaan vaalia hyviä hetkiä ja yhdessäoloa ruuan ääressä. Siksi ruokatalo tarjoaa jokaiselle työntekijälleen päivittäin kaksi ilmaista välipalaa. Eli 4 000 välipalaa joka päivä!
Atrian rekrytointipäällikkö Tytti Isokangas kertoi, että isossa porukassa hattu auttaa tunnistamaan, mitä kukakin tekee.
Tulevaisuuden ratkaisuja ja tekoälyn apua
Valion osuudessa innovaatiopäällikkö Lari Jyrhämä kertoi yrityksen toiminnasta ja tuotteista sekä johdatti videoihin, joilla tutustuttiin muun muassa tuotevalmistajan, liiketoimintapäällikön, markkinointipäällikön ja HR-päällikön sekä teknisen päällikön ja kunnossapitäjän töihin.
Valion Senior Content Specialist Anna Jalas-Karjalainen kertoi omasta työstään ja videolla nähtiin, miten Anna hyödyntää tekoälyä työssään. Tekoäly helpottaa työntekoa, mutta tarvitsee avukseen ihmisen.
Välillä käytiin tutustumassa Valion jakeluautoon ja kuultiin jakeluautokuljettaja Hilla Tarhosen ja Transportation Team Leader Henry Henttisen ajatuksia logistiikan ja kuljetusalan tulevaisuudesta.
Valiolla pohditaan myös ratkaisuja tulevaisuuden haasteisiin. Työstään tutkimuksen ja tulevaisuuden ratkaisujen parissa kertoivat Tecnology Manager Niina Valkonen ja Research scientist Mikko Immonen. Parasta tällaisessa työssä on tutkimuksen tekeminen ja uuden kehittäminen.
Tutkimuksella voidaan tuottaa keinoja vaikuttaa siihen, mitä suomalaiset syövät ja vaikuttaa siten ihmisten terveyteen. Tai säästää vaikkapa tuhansia tonneja vettä vuodessa.
On hienoa tehdä työtä, jolla on merkitystä, Niina Valkonen ja Mikko Immonen kertoivat.
NYT-lähettiläät Marikki Virtanen ja Axel Tuormaa juonsivat päivän ohjelman läpi rennolla ja iloisella otteella.
Maailman suurimman EtäTET-viikon järjestää Nuorten yrittäjyys ja talous NYT. Kaikki etäTET-viikon tallenteet ovat katsottavissa Nuorten yrittäjyys ja talous YouTube-kanavalla 22.11.2024 saakka.
Lue seuraavaksi nämä
Siirry uutishuoneeseenAjankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset