Elintarvikeyritykset ylittäneet jo vuodelle 2025 asetetut energiansäästötavoitteet
Julkaistu:
Julkaistu:
Suomalaiset elintarvikealan yritykset ovat kehittäneet pitkäjänteisesti tuotantoaan ja toimintatapojaan energiankulutuksen vähentämiseksi ja energiansäästötavoitteiden saavuttamiseksi. Määrätietoinen työ ja investoinnit energiatehokkuuteen tuottavat tulosta – alan yhteinen energiansäästötavoite saavutettiin vuosia etuajassa. Energiatehokkuudessa löytyy silti aina parannettavaa.
Suomalainen elintarviketeollisuus on sitoutunut energiatehokkuuden edistämiseen toimialan vapaaehtoisella energiatehokkuussopimuksella. Vuosina 2017–2022 energiatehokkuussopimuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset ovat toteuttaneet yli 740 energiatehokkuutta edistävää toimenpidettä.
Yrityksille nämä toimenpiteet ovat tarkoittaneet yhteensä 37 miljoonan euron investointeja. Vuositasolla toimenpiteet säästävät energiaa 252 GWh. Samalla pienentyvät tuotannon hiilidioksidipäästöt.
Elintarviketeollisuuden yhteinen vuodelle 2025 asetettu energiansäästötavoite ylitettiin jo vuonna 2022. Tavoitteen saavuttaminen ei ole yritysten tekemistä hidastanut, vaan datan ja uusiutuvien energiamuotojen monipuolinen hyödyntäminen sekä energiatehokkuuden jatkuva parantaminen kiinnostavat yrityksiä laajasti myös kustannustehokkuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta.
Elintarviketeollisuudessa energiasäästötoimet liittyvät usein tuotannon lämmitys- ja jäädytysprosesseihin. Elintarvikkeiden valmistaminen on energiaintensiivistä, sillä monet raaka-aineet lämmitetään ja jäähdytetään. Lisäksi elintarvikeyrityksissä energiaa kuluu veden lämmitykseen. Hygienian ja elintarviketurvallisuuden vuoksi lämmintä vettä tarvitaan esimerkiksi tuotantolaitteiden ja -tilojen pesuun.
Valmistusprosesseissa syntyvää lämpöä voidaan ottaa talteen ja hyödyntää käyttöveden tai tuotantotilojen lämmitykseen. Esimerkiksi Valio nipisti kymmenesosan pois ison tehtaan energiankulutuksesta ottamalla tehtaan hukkaenergian hyötykäyttöön. Myös Orkla-konserniin kuuluvalla Pandan tehtaalla on käynnissä iso hukkalämmön talteenottohanke.
Energiankäytössä myös pienet teot voivat olla merkittäviä. Säästötoimenpiteet voivat liittyä tuotantolaitoksissa esimerkiksi valaistuksen, nosto-ovien tai hanojen virtaaman uudelleensäätöihin. Halvan makeistehtaan kokonaisvaltaisessa energiaremontissa energiahukka laitettiin kuriin uusimalla ilmanvaihto ja lämmitysjärjestelmä sekä vaihtamalla loisteputkivalaisimet energiaa säästävään led-tekniikkaan.
Energiansäästöviikon tavoitteena on saada suomalaiset kiinnittämään huomiota energian käyttöön. Runsaasti energiansäästötoimenpiteitä toteuttaneella Fazerilla myös työntekijöitä on kannustettu tekemään havaintoja energiansäästökohteista työpaikalla. Työntekijät ovat antaneet hyviä vinkkejä ja ideoita energiaa säästävistä toimista.
Kuva: Sinebrychoff
Tutustu yritysten inspiroiviin energiansäästötoimenpiteisiin:
Valio: Kymmenesosa pois ison tehtaan energiankulutuksesta
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset