Tiedote

Elintarviketeollisuus mukana muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutusta vähentävässä sopimuksessa

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliitto on allekirjoittanut muovisten kertakäyttöisten annospakkausten kulutuksen vähentämiseen tähtäävän Green Deal -sopimuksen.

Sopimukseen liittyivät lisäksi ympäristöministeriö, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen Pakkausyhdistys ry.

Green deal -sopimuksella halutaan löytää tehokkaimmat ja yrityksille toimivimmat keinot EU:n kertakäyttöisiä muovituotteita koskevan direktiivin vaatimusten täyttämiseksi. Samalla vauhditetaan kertakäyttöisten muovisten annospakkausten kulutusta vähentävien ratkaisujen kehittämistä ja syntymistä.

– On hienoa, että olemme rakentaneet hyvässä yhteistyössä vapaaehtoisuuteen perustuvan mallin kertakäyttöisen muovin kulutuksen vähentämiseksi. Sopimus kirittää elintarviketeollisuutta luomaan entistä parempia ratkaisuja. Vapaaehtoisuus ja keinovalikoiman laajuus mahdollistavat, että yritykset voivat ryhtyä työhön itselleen toimivimmalla tavalla, sanoo Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori.

EU:n direktiivi tiettyjen muovituotteiden ympäristövaikutusten vähentämisestä, eli niin sanottu SUP-direktiivi, edellyttää, että jäsenmaat vähentävät kunnianhimoisesti ja pysyvästi muovisten kertakäyttöisten juomamukien ja tiettyjen elintarvikepakkausten kulutusta vuoteen 2026 mennessä. Direktiivin tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä sekä edistää kiertotaloutta. Jäsenmaat saavat päättää kansallisista toimistaan ja niiden seurannasta.

Kulutuksen vähentäminen koskee kokonaan tai osittain muovista valmistettuja juomamukeja ja tiettyjä ilman valmistusta syötävien elintarvikkeiden pakkauksia. Näitä ovat esimerkiksi kirsikkatomaatti- ja kolmiovoileipäpakkaukset sekä yksittäin myytävät jugurttipurkit.

Yritykset sitoutuvat vapaaehtoisesti, ETL seuraa kehitystä

Elintarvikeyritykset liittyvät sopimukseen vapaaehtoisella sitoumuksellaan ja valitsevat liiketoimintaansa sopivan tavan vähentää muovin kulutusta ja raportoida siitä. Elintarviketeollisuusliitto varmistaa puolestaan, että riittävä määrä velvoitettuja yrityksiä sitoutuu sopimukseen, jotta toimialatasoinen, tonnimääräinen tavoite saavutetaan.

Toimialatavoitteen saavuttamisen lisäksi sopimuksella halutaan varmistaa, ettei osittain muovista valmistettujen pakkausten muun materiaalin kokonaistonnimäärä kasva. Tavoitteita ei saavuteta vain vähentämällä muovin osuutta tuotteissa, vaan lisäksi tarvitaan muovia korvaavia tuotteita.
Muovilla on edelleen kuitenkin perusteltu asema elintarviketeollisuudessa, vaikka sen kulutusta pakkauksissa onkin pienennetty jo merkittävästi.

– Elintarviketurvallisuus on alalle ehdoton prioriteetti, eikä siitä tingitä. Ohut, suojaava muovikalvo tarvitaan vielä usein varmistamaan elintarvikkeiden säilyvyys. Säilyvyydestä huolehtiminen on myös oleellinen osa alan hävikinvastaisia toimia. Siksi elintarviketeollisuuden toimenpiteet kohdistuvat todennäköisesti aluksi muovin määrän vähentämiseen ja myöhemmin sen korvaamiseen muovittomien materiaalien kehityttyä, painottaa Tammivuori.

  • Ympäristöministeriön tiedote
  • Yritysten liittyminen sitoumukseen ja tulosten raportointi sitoumus2050.fi –sivustolla

 

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset