Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah järjestivät tiistaina 5.11. Saaristomeren tilaa koskevan pyöreän pöydän keskustelutilaisuuden, johon oli kutsuttu laaja joukko sidosryhmiä. Elintarvikealan yrityksistä keskusteluun osallistuivat Apetit, Atria, Fazer, HKFoods, Munax ja Valio.
Pääministeri Orpon hallitus jatkaa Saaristomeri-ohjelmaa, jonka tavoitteena on kääntää laskuun maatalouden hajakuormitus Saaristomereen ja poistaa kohde Itämeren suojelukomission pahimpien kuormittajien listalta viimeistään vuonna 2027. Tilaisuuden alustuksena tutustuttiin tutkimustietoon, jota on kerätty ohjelman pilottialueilta Aurajoelta, Paimionjoelta ja Kemiönsaarelta.
– Ministeri Mykkäsen ja Essayahin koolle kutsuma keskustelu oli erinomainen mahdollisuus jakaa tietoa siitä, miten paljon erilaisia hankkeita on jo käynnissä. Jatkossa on tärkeää hyödyntää olemassa olevaa tietoa ja valikoida merkittävimmät paikalliset vesialueisiin vaikuttavat toimet nyt fokuksessa olevan pilottialueen osalta. Lisäksi toimenpiteiden rahoittamiseen tulee saada konkreettisia ratkaisuja, keskusteluun osallistunut HKFoodsin vastuullisuusjohtaja Hanna Lehtonen sanoo.
Suomalaiset elintarvikkeet pärjäävät vesivastuussa hyvin ulkomaisiin tuontituotteisiin verrattuna, mutta vesistöjen ravinnekuorman hallinta on koko ruokaketjun yhteinen haaste.
– Olemme jo vuosia osallistuneet paikallisesti vesistöjensuojelutyöhön ja kiinnittäneet huomiota ilmastovaikutusten ohella tuotteiden vesijalanjälkeen ja rehevöittävään vaikutukseen. Tutkittu tieto auttaa kehityskohteiden tunnistamisessa, mutta merkittävä ravinnekuormituksen vähentäminen edellyttää laajaa yhteistyötä koko ruoka-alalta, sanoo keskustelussa mukana ollut Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki.
Saaristomeri-työlle on päätetty perustaa seurantaryhmä. Sen tehtävä on koota yhteen ja sitouttaa keskeiset toimijat, joilla on mahdollisuuksia vaikuttaa Saaristomeren valuma-alueen ravinteiden virtoihin, pitää ravinteet tallessa ja käytössä ja estää valumia päätymästä vesistöihin ja mereen. Elintarviketeollisuusliitto ja sen jäsenyritykset ovat mielellään mukana Saaristomeren tilaa edistävässä yhteistyössä.
Lisätietoa
Lue seuraavaksi nämä
Siirry uutishuoneeseenAjankohtaiset aiheet tarjottimella
Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset