Tiedote

Elintarvikealalle saatiin päänavaus – ETL ja Pro sopimukseen

Julkaistu:

Elintarviketeollisuusliitto (ETL) ja Ammattiliitto Pro ovat tänään 6.3.2025 allekirjoittaneet sopimuksen uudesta, kolmivuotisesta työehtosopimuksesta elintarviketeollisuuden toimihenkilöille.

Työ ja osaaminen -edunvalvontakokonaisuutta ETL:ssä johtava Anne Somer antaa neuvottelukumppaneilleen kiitosta rakentavasta toimintatavasta.

–  Neuvottelut eivät olleet helpot, mutta molemmilla osapuolilla oli vahva halu löytää ratkaisu. Pron neuvottelijat osoittivat neuvotteluissa ratkaisukeskeisyyttä ja kykyä tarkastella ennakkoluulottomasti erilaisia vaihtoehtoja, mikä mahdollisti sopimuksen syntymisen, Somer sanoo.

Neuvottelujen lopputuloksena isät saavat runsaasti lisää palkallista vanhempainvapaata. Palkkaa maksetaan jatkossa 32 arkipäivän ajalta, mikä on merkittävä lisäys verrattuna päättyneen työehtosopimuksen takaamaan kahteen viikkoon. Vastineeksi tästä työnantajapuoli saa sopimukseen työaikajoustoja.

–  Tasa-arvo ja perhemyönteisyys ovat keskeisiä arvoja elintarvikealan yrityksille. Vaikka kyseessä on merkittävä investointi työnantajille, haluamme edistää ratkaisuja, jotka tukevat työn ja perhe-elämän yhteensovittamista, Somer perustelee.

Neuvottelupöydässä keskusteltiin myös eduskunnan kumoamasta leipomotyölaista. Osapuolet totesivat yhteisesti, että leipomotyölain kumoamisella ei ole vaikutusta elintarviketeollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalla.

– ETL:n käsitys on aina ollut, että kumottua lakia ei ole sovellettu toimihenkilöihin, Somer toteaa.

Neuvotteluissa sovittiin myös palkankorotuksista. Tänä vuonna toimihenkilöt saavat 2,1 prosentin, ensi vuonna 2,2 prosentin ja vuonna 2027 2,0 prosentin suuruiset yleiskorotukset. Niiden lisäksi maksetaan yritys- tai työpaikkakohtaista erää tänä vuonna 0,5 prosenttia, ensi vuonna 0,6 prosenttia ja vuonna 2027 0,4 prosenttia.

Kumpikin osapuoli voi kuitenkin halutessaan irtisanoa sopimuksen päättymään ennen kolmatta sopimusvuotta.

Lisätietoja

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset