Artikkeli

Elintarvikealalla energiasyöpöt ovat harvassa

Julkaistu:

Ruokien ja juomien valmistuksessa raaka-aineiden lämmittämiseen ja jäähdyttämiseen kuluu paljon energiaa. Siksi alan yrityksissä onkin jo pitkään ja määrätietoisesti tehty työtä energiatehokkuuden parantamiseksi. Vaikka alan yhteinen energiansäästötavoite vuodelle 2025 saavutettiin etuajassa jo vuonna 2022, ei into energiatehokkuuteen ole laantumassa – päinvastoin. Energian käytön tehostaminen vie alaa myös kohti vähähiilisyyttä ja päästövähennystavoitteita.

Elintarvikealalla vapaaehtoisten energiatehokkuussopimusten mukaisia toimia energiankäytön tehostamiseksi on tehty jo vuodesta 2008 alkaen. Vuosina 2017–2023 energiatehokkuussopimuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset toteuttivat yhteensä 859 energiatehokkuustoimenpidettä. Niiden tuloksena energiaa säästyy vuosittain yhteensä 302 GWh.

Useissa ruokia ja juomia valmistavissa yrityksissä toimenpiteitä energiahukan suitsimiseksi on tehty määrätietoisesti jo vuosien ajan. Elintarviketeollisuusliiton jäsenkyselyn* vastaajista 87 prosenttia oli toteuttanut energiatehokkuustoimia viimeisen kolmen vuoden aikana.

Elintarvikeyrityksissä energiaa kuluu tyypillisesti paljon veden lämmitykseen. Lämmintä vettä käytetään muun muassa tuotantolaitteiden ja -tilojen pesuun, jota korkea hygieniataso ja elintarviketurvallisuus vaativat. Eniten tehostamistoimia onkin tehty kohteisiin, joissa energiaa myös tarvitaan paljon.

Vuosina 2017–2023 raportoiduista energiatehokkuustoimenpiteistä 22 prosenttia liittyi lämmitysjärjestelmiin, 17 prosenttia prosesseihin ja prosessilaitteisiin ja 16 prosenttia ilmanvaihtojärjestelmiin. Muita toimia olivat esimerkiksi valaistukseen, jäähdytykseen sekä höyryyn ja lauhteeseen liittyvät säädöt ja muutokset.

Alan yhteinen vuodelle 2025 asetettu energiansäästötavoite ylitettiin hienosti jo vuonna 2022. Tämä ei ole kuitenkaan vähentänyt yritysten intoa energiankäytön tehostamiseen. Jäsenkyselyn mukaan 63 prosenttia vastaajista aikoo tehostaa energiankäyttöä tulevaisuudessakin. Energiatehokkuuteen kannustavat siitä saatavat kustannussäästöt, mahdollisuudet vähentää päästöjä sekä huoltovarmuusnäkökulma.

Yritysten asettaessa tavoitteita toimintansa vähähiilisyydelle ja päästövähennyksille, energian käyttö onkin merkittävässä roolissa. Energiatehokkuutta parantamalla yritykset voivat pienentää sekä omassa toiminnassa syntyviä (scope 1) päästöjä että epäsuoria ostoenergian (scope 2) päästöjä.

Esimerkiksi vuosina 2017–2023 toteutetut energiatehokkuustoimet pienensivät elintarvikealan vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä 53 000 t CO2e. Se on paljon, sillä luku on noin kolmannes alan vuotuisista scope 1 -päästöistä.

Kahvi paahtuu energiatehokkaasti

Yksi energiatehokkuuttaan tehostanut elintarvikealan yritys on Paulig. Vuonna 2020 Motiva myönsi Energianerokas-palkinnon Pauligin ratkaisulle, jolla paahtamisesta syntyvä hukkalämpö otetaan talteen ja syötetään kaukolämpöverkkoon. Energiamäärä riittäisi noin tuhannen kerrostalokaksion lämmittämiseen

Työ paahtimon energiatehokkuuden parantamiseksi on jatkuvaa. Seuraavaksi suunnitelmissa on tehostaa kiinteistön lämmitystä ja jäähdytystä sekä sähkön käyttöä. Myös mahdollisuudet oman aurinkovoimalan perustamiselle ovat kartoituksen alla.

Makeistehtaan energiankulutus leikkuriin

Orkla-konserniin kuuluval Panda on valmistanut makeisia runsaat sata vuotta Jyväskylän Vaajakoskella. Myös Pandan tehtaalla on viimeisen 10 vuoden aikana tehty useita toimenpiteitä energiankäytön optimoimiseksi. Esimerkiksi höyryjärjestelmien tehokkuutta on parannettu. Lisäksi tuotantoprosessista yli jäävää hönkähöyryä hyödynnetään ja siitä talteen otettua lämpöä käytetään käyttöveden esilämmitykseen.

Vuonna 2023 käynnistyi makeistehtaan historian suurin energiatehokkuushanke. Siinä tavoitteena on ottaa tuotantoprosessissa syntyvän hukkalämpö talteen ja hyödyntää se kiinteistön lämmityksessä. Investointi leikkaa 15–20 prosenttia tehtaan energiankulutuksesta.

 

 

Faktaa

  • Tällä hetkellä energiatehokkuussopimuksissa on mukana 53 elintarvikealan yritystä ja niiden 106 toimipaikkaa.
  • Vuosina 2017–2023 energiatehokkuussopimuksessa mukana olevat elintarvikealan yritykset toteuttivat 859 energiatehokkuustoimenpidettä. Niiden tuloksena energiaa säästyi yhteensä 302 GWh ja hiilidioksidipäästöt pienenivät 53 t CO2
  • Sopimuskaudelle 2017–2025 ohjeellinen energiansäästötavoitteeksi on asetettu 7,5 prosenttia (225 GWh). Tavoite saavutettiin jo vuonna 2022.

*Kysely toteutettiin keväällä 2024 ja siihen vastasi 27 elintarvikealan yritystä, mikä vastaa lukumäärällisesti noin 10 prosenttia liiton jäsenistöstä. Vastaajat edustavat kuitenkin kattavasti eri kokoisia yrityksiä sekä elintarviketeollisuuden eri sektoreita.

Lisätietoa

Jaa artikkeli

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset