Artikkeli

Avainhenkilöverotus on laitettava uusiksi osaajien houkuttelemiseksi

Kirjoittanut: Jukka Ihanus

Julkaistu:

Hallitus voisi syksyn budjettiriihessä päättää avainhenkilöverotuksen laajentamisesta koskemaan myös normaalituloisia asiantuntijoita, ETL:n yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus ehdottaa mielipidekirjoituksessaan.

Hallitus on asettanut tavoitteekseen kasvattaa merkittävästi tutkimus- ja tuotekehitysinvestointeja. Suurin osa näistä investoinneista kohdistuu käytännössä ihmisiin. Jos haluamme saavuttaa tavoitteen, meidän on lisättävä t&k-henkilöstön määrää Suomessa.

Yksin kotimaisin voimin emme pärjää, vaan meidän on houkuteltava osaajia myös ulkomailta. Hallituksen toimet osaamisperäisen maahanmuuton edistämiseksi ovat olleet toistaiseksi varsin vaatimattomia.

Tällä hetkellä yritysten välillä vallitsee kova kilpailu osaajista, samoin kuin maiden välillä on meneillään kilpajuoksu teollisista investoinneista.

Elintarviketeollisuusliiton tki-tiekartan suositusten mukaan yksi tapa tehdä Suomesta houkuttelevampi kohde t&k-osaajille olisi uudistaa avainhenkilöverotusta kansainvälisten mallien mukaisesti.

Meillä on voimassa ulkomailta Suomeen muuttavalle asiantuntijalle 32 prosentin lähdeverotus, niin sanottu avainhenkilövero, joka on vaihtoehto progressiiviselle ansiotuloverotukselle. Nykyinen malli hyödyttää vain niitä, jotka ansaitsevat niin paljon, että heidän veroprosenttinsa olisi muuten yli 32.

Muissa kilpailijamaissa veroetu on kaikkien asiantuntijoiden saatavilla tulotasosta riippumatta.

Nykyisessä avainhenkilöveromallissa ei ole etuja tai kannustimia, jotka houkuttelisivat normaalipalkkaisia asiantuntijoita Suomeen, koska he maksavat veroja usein selvästi alle lähdeveroprosentin.

Parempi tapa alentaa määräaikaisesti ulkomaisen osaajan veroja olisi maksaa osa palkasta verottomana riippumatta palkan määrästä. Näin tehdään esimerkiksi Ruotsissa.

Joidenkin vuosien kuluessa suomalaisen yhteiskunnan toimivuus ja turvallisuus tulevat tutuiksi, eikä verotus ole enää esteenä Suomeen jäämiselle verrattuna muihin maihin.

Hallitus voisi syksyn budjettiriihessä päättää avainhenkilöverotuksen laajentamisesta koskemaan myös normaalituloisia asiantuntijoita, jos se haluaa parantaa Suomen vetovoimaa ulkomaisten osaajien näkökulmasta.


Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidesivulla 10.6.2024

Jaa artikkeli

Kirjoittaja

Jukka Ihanus

Yhteiskuntasuhdejohtaja

Ajankohtaiset aiheet tarjottimella

Uutiskirjeemme kertoo elintarvikealan tärkeimmät kuulumiset