Ravitsevia ratkaisuja, terveellisiä vaihtoehtoja

Ruokia ja juomia valmistavat yritykset tarjoavat ihmisille vaihtoehtoja terveellisen ja itselle sopivan ruokavalion koostamiseen eri elämäntilanteissa. Tuotteiden kehitystä ohjaavat kuluttajien mieltymysten lisäksi ravitsemussuositukset ja vastuullisuusnäkökulmat.

Monet yrityksistä ovat sitoutuneet vapaaehtoisiin ravitsemussitoumuksiin. Ravitsemussitoumuksia voi tehdä suolan, tyydyttyneen rasvan ja lisätyn sokerin vähentämiseksi, kasvisten käytön lisäämiseksi, annoskokojen kohtuullistamiseksi sekä lapsille suunnattujen tuotteiden, tarjottujen aterioiden ja ruokaohjeiden parantamiseksi.

Uudelleenmuotoilulla parannetaan ravitsemuksellista laatua

Tuotemuotoilulla tarkoitetaan kehitystyötä, jossa elintarvikkeiden ravintoarvoa kehitetään. Uudelleenmuotoilun tavoitteena on yleensä tuotteen ravitsemuksellisen laadun kehittäminen ja sen lähtökohtana toimivat ravitsemussuositukset, vapaaehtoiset ravitsemussitoumukset ja vaikutus ihmisten hyvinvointiin. Tärkeää kuitenkin on, että tuotteet maistuvat, sillä kaupan hyllyyn jäävät tuotteet ei edistä kenenkään hyvinvointia.

Vähemmän suolaa ja sokeria, enemmän kasviksia ja kuitua

Tuotteiden uudelleenmuotoilua ovat esimerkiksi rasvan ja suolan vähentäminen. Suolan käyttöä elintarvikkeissa on vähennetty merkittävästi 1980-luvulta alkaen ja Suomi on työssä tunnetusti edelläkävijä Euroopassa. Väestön liian vähäistä jodin saantia ehkäistään siirtymällä vähitellen jodisuolan käyttöön.

Monissa suomalaisille tutuissa tuotteissa ravitsemuksellista laatua on kehitetty jo useiden vuosien, jopa vuosikymmenten ajan. Esimerkiksi suolan määrää ruisleivässä, näkkileivässä ja hapankorpuissa on vähennetty 1980-luvulta alkaen. Virvoitusjuomavalmistajat ovat vähentäneet juomiensa sokeripitoisuutta ensin 10 prosenttia vuosina 2015–2019 ja sitoutuneet samaan tavoitteeseen uudelleen vuosille 2019–2025. Pitoisuuksien muuttaminen ei käy käden käänteessä, sillä se myös kuluttajien on tottuva makuun.

Innovaatioiden avulla voidaan sen sijaan ottaa isoja harppauksia ravitsemuksellisen laadun kehittämisessä.

Suolan ja sokerin vähentämisen lisäksi ravitsemuksellista laatua voidaan kehittää esimerkiksi parantamalla rasvan laatua, lisäämällä D-vitamiinia tai kasvisten osuutta.

Korkeatasoista tutkimusta ja uusia innovaatioita

Elintarvikeyritykset tekevät laajaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI-toimintaa) kehittäessään uusia tuotteita, parantaessaan tuotantoprosessejaan, lisätessään kestävyyttään ja vastatessaan kuluttajien muuttuviin tarpeisiin.

Suomessa on kansainvälisesti korkeatasoista osaamista ravitsemus- ja elintarviketutkimuksessa, ja suomalaiset yritykset ovat olleet pioneereja terveysvaikutteisten ja kestävästi tuotettujen elintarvikkeiden kehittäjinä. Myös elintarviketurvallisuus on Suomessa maailman kärkeä.

Suomalainen elintarviketeollisuus investoi tutkimus- ja kehittämistoimintaan vuodessa keskimäärin 60 miljoonaa euroa. Se on reilut kaksi prosenttia alan jalostusarvosta ja puoli prosenttia liikevaihdosta. Molemmilla mittareilla Suomi TKI-toiminnassa EU-maiden elintarviketeollisuuden kärkeä.

Uusien tuotteiden kehittämisen ja nykyisten tuotteiden muokkaamisen tavoitteena on vastata kuluttajien kasvavaan kysyntään terveellisemmistä ja ekologisemmista vaihtoehdoista. Tällaisia ovat esimerkiksi uudet kasvipohjaiset proteiinituotteet, gluteenittomat tuotteet tai erikoisruokavalioihin sopivat valmisteet.

Yritykset tuottavat myös uutta tietoa ja tekevät nopealla tahdilla monenlaista kehitystyötä ilmasto- ja ympäristövaikutusten hillitsemiseksi.

Esimerkkejä yritysten innovaatioista ja kehitystyöstä

Enemmän Sydänmerkki -tuotteita

Atria on sitoutunut edistämään suomalaisten terveyttä tarjoamalla ravitsevaa, terveellistä ja maistuvaa ruokaa. Olemme mukana useissa ravitsemussitoumuksissa, jotka tähtäävät ravitsemuslaadultaan parempien tuotteiden saattamisesta markkinoille. Näihin sitoumuksiin kuuluu mm. suolan ja sokerin vähentäminen tuotteissa. Yksi konkreettisimmista esimerkeistä on sitoumus lisätä Atrian Sydänmerkki-tuotteiden lukumäärää. Tällä hetkellä valikoimissamme on 174 sydänmerkittyä tuotetta.

Vähemmän suolaa enemmän täysjyvää

Fazer Leipomot Suomen valikoimissa on useita vähemmän suolaa sisältäviä vaihtoehtoja, joista 14 tuotteella on Sydänmerkki. Leipomot käyttävät ainoastaan jodioitua suolaa. Leipätaikinoiden kova rasva on korvattu rypsillä jo 2000-luvulla. Fazerilla on yhteensä liki 70 leipä-, leivonnais- ja aamiaisviljavalmistetta, joilla on Sydänmerkki. Uusimmissa ravitsemussuositusten mukaan täysjyvää tulisi nauttia 90 grammaa päivässä. Fazer Leipomoiden ruokaleivistä jo 57 % on täysjyvätuotteita ja tavoitteena on, että vuonna 2030 myyntivolyymistä 65 % on täysjyväleipiä.

Terveyttä edistäviä innovaatioita

Pauligin tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä 70 prosenttia yrityksen tuotteista ja palveluista edistää ihmisten ja maapallon terveyttä ja hyvinvointia. Hyviä esimerkkejä Pauligin terveyttä edistävistä tuoteinnovaatioista ovat kasvispohjaiset ja kuitupitoiset tortillat. Tortilla Carrot Medium sisältää noin 30 % porkkanaa ja Tortilla Beetroot Medium noin 31 % punajuurta.

Sydänmerkki -tuotteita tuplasti

Snellmanin Lihanjalostus kaksinkertaisti sydänmerkkituotteidensa määrän vuosina 2021–2023. Sydänmerkki on laajasti käytössä tuoreessa lihassa, mikä auttaa kuluttajia tekemään lihahyllyllä parempia valintoja suolan ja rasvan suhteen. Yritys on vähentänyt myös voimakassuolaisten tuotteiden osuutta maustetuissa tuorelihatuotteissaan.

Helposti lisää kasviksia

HKFoods on vähentänyt lihavalmisteiden suolapitoisuuksia määrätietoisesti vuosien ajan. Yrityksen jokaiseen tuoteryhmään kuuluu Sydänmerkki-tuotteita, jotka ovat suolan ja rasvan määrän kannalta parempia valintoja. Yritys haluaa tehdä helpoksi myös kasvisten lisäämisen ruokavalioon. Kun kasviksia lisätään tuttuihin tuotteisiin, kuten lihavalmisteisiin ja lihaan, kasvisten käyttö kasvaa ilman suuria elämäntapamuutoksia.

Maitosuolainnovaatio vähensi suolan määrää

Esimerkiksi Valion Valio ValSa® maitosuolainnovaatio on vähentänyt suolan määrää juustossa ja levitteessä jopa 50 prosenttia makua muuttamatta. Valio ValSa® maitosuolalla voidaan korvata osa elintarvikkeiden valmistuksessa käytettävässä tavallisesta ruokasuolasta.

Tavallista vähemmän sokeria

Vuonna 2016 Arla alensi kaikkien perusjogurttiensa sokeripitoisuutta niin, että lisätyn sokerin määrä aleni 30 %. Myös Arla Luonto+ -tuotesarjan kaikki tuotteet sisältävät tavallista vähemmän sokeria. Arla Protein -tuotesarja tuotiin markkinoille vuoden 2014 alussa. Siihen kuuluvat tuotteet sisältävät runsaasti terveellistä maitoproteiinia ja vähemmän lisättyä sokeria. Lisäksi Arlalla on monipuolinen valikoima vähärasvaisia tai rasvattomia tuotteita kaikissa tuoteryhmissä.

Vähemmän suolaa ja sokeria

Pauligin Santa Maria Taco Spice Mix -tuotteessa vähennettiin suolan ja sokerin määrää. Vähennys tehtiin kahdessa osassa vuosina 2016 ja 2021, ja sen seurauksena suolan määrä laski 38 % per annos sekä sokerin määrä laski 70 % per annos.
/

Sinua voisi kiinnostaa myös

Ravitsemussuositukset

Lue ravitsemussuosituksista Ruokaviraston sivulta

Lue lisää