Ruokiemme salainen ainesosa

Pellon ja kaupan välissä piilee ruokiemme ja juomiemme salainen ainesosa – ihmiset, työt ja taidot, jotka maustavat arkemme. Tämä jos jokin on työ, jota on etuoikeus tehdä: ilman elintarvikealan töitä emme saisi syödäksemme laadukasta ja maukasta ruokaa ja juomaa. Onko sinussa ainesta alalle?

Elintarvikealan yrityksissä on töitä moneen makuun

Jokaisen jugurtin, leikkeleen, pakasteherneen, mehun, suklaapatukan, energiajuoman ja makaronilaatikon takana on lukuisia tekijöitä ja työvaiheita. Teknologia, automaatio ja robotit ovat työssä apuna, mutta ammattitaitonsa laittavat peliin ihmiset yrityksissä ympäri Suomen kondiittoreista koodareihin ja laboranteista markkinoijiin.

Alan hommissa saat kunniatehtävän heittää lusikkasi soppaan, jossa kypsyvät suomalainen ruokakulttuuri ja tulevaisuuden ruokainnovaatiot. Autat huolehtimaan, että kaupan hyllyt pysyvät täysinä, ja pääset tekemään töitä sen eteen, että ruokamme ja juomamme tuotetaan yhä kestävämmin. Ja töitä kyllä riittää, sillä ruoka tarvitsee tekijänsä.

Monenlaisia rooleja erilaisille osaajille

Elintarvikealalta löydät valtavan kirjon erilaisia työnkuvia.

Miltä maistuisi vaikkapa: elintarviketyöntekijä, kondiittori, meijeristi, prosessinhoitaja, vuoromestari, päämaistaja, tuotekehittäjä, koodari, laatupäällikkö, elintarvikekemisti, brändisuunnittelija, hankinta-asiantuntija, suklaateknologi, laborantti, jäljitettävyysasiantuntija, vastuullisuusasiantuntija, asentaja, markkinoija, hernenäytteenottaja?

Onko sinussa ainesta alalle?

Tee testi!

Kurkkaa, mistä aineksista alalla työskentelevän työ koostuu!

Työn  tarjoama vaihtelevuus ja oppimismahdollisuudet yllättivät Arlan Sipoon Meijerillä työskentelevän Suvin. Työprosessiohjaajana sisältää tuotteiden valmistuksen ohjaamista, ja tarvittaessa myös ongelmatilanteisen ratkaisemista.

Katso video tästä!

Lue lisää uratarinoita

Moni koulutus tarjoilee uran ainekset elintarvikealalle

Kaupan hyllyiltä löytyvien ruokien ja juomien valmistuksessa tarvitaan monenlaista osaamista. Voit olla yhtä hyvin ruokahifistelijä kuin tuleva teknologiaosaaja. Ehkä olet kiinnostunut kemiasta ja laboratoriossa puuhaamisesta tai haluat oppia markkinoinnin ja myynnin saloista – tai sitten etsit vielä omaa juttuasi.

Voit kouluttautua elintarvikealalle esimerkiksi

  • ammatillisessa koulutuksessa
  • ammattikorkeakoulussa
  • yliopistossa
  • oppisopimuksella.

Lue lisää elintarvikealan opinnoista >

Elintarvikeala lukuina

48 %

alan työntekijöistä on naisia

2600

yritystä eri puolilla Suomea

40 000

työntekijää

3. suurin

teollisuuden ala Suomessa

5 mrd

verotuloja valtion kassaan vuosittain

Opo tai opettaja, tiedätkö, mitä opintopolkuja ja uramahdollisuuksia elintarvikealalta löytyy?

Kurkista opoille ja opettajille suunnattuihin oppitunti- ja muihin materiaaleihin, jotka tutustuttavat elintarvikealaan.

Tutustu materiaaleihin