Vastuullisuus ja data

Teemme vastuullisuuden ja kestävän kehityksen teemoihin liittyvää edunvalvontaa tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien, kuten elintarviketeollisuuden eurooppalaisen kattojärjestön Food Drink Europen ja Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kanssa. Lisäksi liiton edustajat vaikuttavat Suomen EU-asioiden linjauksiin valmistelujaostojen kautta.

Vastuullisuuden ja kestävän kehityksen sääntelylle tarvitaan yhteiset raamit ja kestävälle liiketoiminnalle minimitaso. Hyvän sääntelyn periaatteiden mukaisesti myös kestävyyssääntelyn pitää olla tarkoituksenmukaista ja vaikuttavaa.

Vastuullisuuteen liittyvä sääntely on lisääntynyt vauhdilla viime vuosina. Säädöksistä tulee jatkuvasti uusia vaatimuksia niin kestävyysraportointiin kuin vastuullisen liiketoimintatapojen edistämiseen. Merkittävä osa sääntelystä tulee EU:sta. Riskinä on, että nopealla aikataululla valmistellut, toisinaan ristiriitaiset ja laajaa raportointia vaativat säädökset vievät yritysten resursseja vastuullisten toimintatapojen kehittämiseltä.

ETL pitää tärkeänä, että kansallisella tasolla toimeenpantava sääntely ei ylitä EU-tason vaatimuksia. Tärkeää on myös, että vapaaehtoiset toimialakohtaiset sitoumukset ja itsesääntelytoimet tunnistetaan vaihtoehtoina lainsäädännölle, kun tavoitellaan kunnianhimoisten kestävyystavoitteiden saavuttamista ja pyritään samalla minimoimaan hallinnollista taakkaa.

Digitalisaation myötä ruokaketjuun on syntynyt ja tulee lähitulevaisuudessa syntymään yhä laajemmin uudenlaisia, datavetoisia toimintamalleja.

Tavoitteenamme on lisätä alan ymmärrystä digimurroksen laajuudesta ja mahdollisuuksista, joita se ruoka-alalle tarjoaa. ETL osallistuu aktiivisesti GS1 Finlandin toiminnan kehittämiseen sekä yhteistyöhön suomalaisen ruoka-alan data- ja digitalisaatiovalmiuksien parantamiseksi.

Tiedon yhä laajempi hyödyntäminen ja sen pohjalta syntyvät innovaatiot vauhdittavat ruoka-alan kasvua. Dataan pohjautuvien kasvumahdollisuuksien täysimääräinen hyödyntäminen edellyttää datan parempaa liikkumista läpi koko arvoketjun, yhteisiä tietomalleja sekä ennakoitavaa sääntelyä EU:n data-asetuksen periaatteita kunnioittaen.

Pitkäjänteistä työtä vastuullisuuden eteen

Suomalainen elintarviketeollisuus on työskennellyt pitkäjänteisesti vastuullisuuden ja kestävän kehityksen kysymysten parissa. Alalta löytyy lukuisia esimerkkejä yrityksistä, jotka kehittävät jatkuvasti omaa vastuullisuuttaan ja tarkastelevat sitä laajasti niin taloudellisen, sosiaalisen kuin ympäristövastuun näkökulmasta.

Lue lisää

Kehitämme yhdessä ruokaketjun datanhallintaa

Vastataksemme tulevan lainsäädännön vaatimuksiin ja kuluttajien kasvaviin tietotarpeisiin tarvitsemme ruokaketjusta lisää dataa. Tätä työtä ei kannata tehdä yksin, sillä muuten päädytään kalliisiin erillisratkaisuihin, jotka eivät ole keskenään yhteensopivia. Yhteistyössä voimme tehdä datasta yritysten voimavaran. ETL on mukana Food Data Finland -kasvumoottorihankkeessa kehittämässä suomalaisen ruokaketjun datakyvykkyyksiä.

Lue lisää

Sinua voisivat kiinnostaa myös

Elintarviketeollisuuden biodiversiteettiselvitys

Biodiversiteettiselvitys kokoaa alan keskeisimmät luontovaikutukset ja keinot vaikutusten vähentämiseksi.

Tutustu selvitykseen

Elintarviketeollisuuden tiekartta vähähiilisyyteen

Elintarviketeollisuuden tavoitteena on, että vuonna 2035
elintarviketeollisuus tuottaa 75 prosenttia vähemmän hiilidioksidipäästöjä alan liikevaihtoon suhteutettuna.

Lue lisää

Uudet tietoturvasäädökset koskevat myös elintarvikealan yrityksiä

EU:n uudet häiriönsieto- ja varautumissäädökset NIS2, CER tai IMERA koskevat myös monia elintarvikealan yrityksiä. ETL on koonnut jäsenyrityksille tietoa säädösten vaatimuksista ja niiden valmistelun tilanteesta.

Tutustu säädöksiin

Lisätietoa alan vastuullisuustyöstä