Ohjelma

Tänä vuonna Elintarvikepäivän teemana on kasvu, sillä ruoka-alalla on paljon kasvun eväitä ja ratkaisuja, jotka voivat vahvistaa koko suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja menestystä.

Päivän avausosion puhujat valmistavat osallistujat kohti kasvun kierrettä. Iltapäivän rinkkaisohjelmat tarjoavat mielenkiintoisia ja innostavia asiantuntijapuheenvuoroja ja esimerkkejä muun muassa digin ja datan mahdollisuuksista, ruokaviennistä ja markkinoiden kehityksestä sekä brändin pito- ja vetovoimasta. Tilaa saavat myös ruoka-alan innovaatiot, ruoka- ja juomayrityksiä koskeva ajankohtainen lainsäädäntö sekä ruokapalvelut. Kaikissa teemoissa on kasvun aihioita suomalaiselle ruoka-alalle.

Päivän aikataulu

Klo 8.00–9.30 Rekisteröinti, aamukahvi ja näyttelyyn tutustuminen
Klo 9.30–11.30 Avausosio
Klo 11.30–13.00 Lounas ja näyttelyyn tutustuminen
Klo 13.00–14.30 Rinnakkaisohjelmat
Klo 14.30–15.00 Iltapäiväkahvit
Klo 15.00–16.30 Rinnakkaisohjelmat
Klo 16.45–16.55 Yhteenveto päivästä
Klo 16.30–19.00 Seurustelua, kevyttä syötävää

Avaus: Ruokitaan kasvun kierrettä

Klo 9.30-11.30

Tulevaisuusvuoropuhelu kasvattamassa kilpailukykyä ja resilienssiä.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.

Growth in a challenging food & agribusiness environment

Outside-in insights to the future development in consumer foods sector. Global Strategist Consumer Foods, Packaging & Logistics Cyrille Filott, RaboResearch Food & Agribusiness.

Paulig – vahvan kansainvälisen kasvun komponentit

CFO Juha Väre, Paulig

Avaussanat ja ajatuksia elintarvikealan kasvusta

ETL:n hallituksen puheenjohtaja, Atria Oyj:n toimitusjohtaja Kai Gyllström
/

Rinnakkaisohjelma: Digiä ja dataa kasvuun

Puheenjohtajana johtava asiantuntija Riikka Korolainen, ETL
Finlandia-Sali, klo 15.00-16.30

Miten tekoäly valjastetaan edistämään ruoka-alan kasvua?

Mikä on tekoälyn rooli ja tulevaisuus ruokasektorilla, tuotannosta jakeluun ja asiakaskokemukseen. Miten yritykset voivat hyödyntää dataa, optimointia ja ennakoivaa analytiikkaa kasvattaakseen liiketoimintaansa kestävästi ja kannattavasti? CTO | co-founder Tarmo Pajunen, Brillian.

Dataekosysteemi: Innovaatioiden polttoaine ja tiedonvaihdon moottori

Case Fintraffic: Mitä ruoka-ala voi oppia muilta toimialoilta datan jakamisesta ja hyödyntämisestä muiden toimijoiden kanssa? Chief Ecosystem and Technology Officer Janne Lautanala, Fintrafic

Fyysistä vai kybervarautumista – ruokaketjun digiriskit haltuun

Yksikön johtaja Jarna Hartikainen, Huoltovarmuuskeskus

Ruokaketjun dataekosysteemi Food Data Finland: tehokkuutta, osaamista ja kasvua ruokaketjuun

Program Manager – FooData Finland –kasvumoottorihanke Satu Hulkkonen, GS1 Finland
/

Rinnakkaisohjelma: Hyvinvointia ruokapalveluista

Puheenjohtajana erikoisasiantuntijan Mari Raininko, ETL
Sali: Veranda 2, klo 13.00-14.30

Maittaako kouluruoka vai kutsuuko kioski?

Tutkimustietoa ja ratkaisuja koululaisten ja opiskelijoiden parempaan ravitsemukseen esittelee tutkimuspäällikkö Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Terveellisyys – Tehokkuus – Tekijät

Miten ruokapalvelut kehittyvät ja millaista yhteistyötä sidosryhmien kanssa ammattikeittiössä tarvitaan? Ja miten säilytetään työn mielekkyys? Näihin kysymyksiin pureutuu tuotekehityspäällikkö Jukka Turta Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:stä.

Tie nuoren sydämeen käy vatsan kautta - kouluruoan kunnianpalautus

Kouluruoan ilosanomaa Kosken seudun yläasteelta. Miten menestystarina luodaan ja mitä se vaatii? Näin onnistuimme: Rehtori Jouni Karvonen, Kosken seudun yläaste.
/

Rinnakkaisohjelma: Sääntelyn särmät

Puheenjohtajana erityisasiantuntija Riitta Rahkila, ETL
Helsinki-Sali, klo 13.00-14.30

Tilannekatsaus EU:n visioon ja aloitteisiin ruoka-alalle

Ruokajärjestelmän ja -alan merkitykseen osana EU:n kilpailukykyä ja kestävyyttä pureutuu erityisasiantuntija (eläinlääkintä, kasvinterveys ja elintarviketurvallisuus) Ari Hörman Suomen pysyvästä edustustosta EU:ssa.

Rikollinen toiminta kapulana kasvun rattaissa

Elintarvikeketjun rikoksilla on loputon määrä erilaisia ilmenemismuotoja, mutta kasvun kannalta yksi ja sama vaikutus: vilpilliset toimijat saavuttavat oikeudetonta taloudellista hyötyä ja rehellisten toimijoiden kasvu- ja kilpailukyky heikentyvät. Ruokaviraston elintarvikeketjulinjan rikostorjuntatiimin juristit Hanna Brotherus ja Pauliina Pelto-Piri alustavat aiheesta uusimman oikeuskäytännön ja viranomaisyhteistyön näkökulmasta.

Rikollinen toiminta kapulana kasvun rattaissa

Elintarvikeketjun rikoksilla on loputon määrä erilaisia ilmenemismuotoja, mutta kasvun kannalta yksi ja sama vaikutus: vilpilliset toimijat saavuttavat oikeudetonta taloudellista hyötyä ja rehellisten toimijoiden kasvu- ja kilpailukyky heikentyvät. Ruokaviraston elintarvikeketjulinjan rikostorjuntatiimin juristit Hanna Brotherus ja Pauliina Pelto-Piri alustavat aiheesta uusimman oikeuskäytännön ja viranomaisyhteistyön näkökulmasta.

Selkeästi, rehellisesti, vaikuttavasti – uudet säännöt kestävän markkinoinnin tueksi

EU:n viherpesudirektiivi asettaa tiukemmat vaatimukset ympäristöväittämille. Miten hyödyntää uudet säännöt kilpailueduksi ja välttää harhaanjohtavuuden sudenkuopat? Director, Sustainability | Lead Strategist Leena Kivioja Dagmar Oy.

Oikealla elintarviketiedolla luottamus ruokaan ja kasvuun

Päivitetty Elintarviketieto-opas auttaa lainsäädännön tulkinnassa. Erityisasiantuntija Tuulikki Lehto, Ruokavirasto
/

Rinnakkaisohjelma: Markkinat murroksessa

Puheenjohtajana ekonomisti Bate Ismail, ETL
Finlandia-sali, klo 13.00-14.30

Miten muuttuva kilpailuympäristö voi toimia kasvun lähteenä?

Kilpailuympäristön tuomia kasvulähteitä analysoi kaupan alan asiantuntija Arhi Kivilahti Ada Insights.

Elintarvikemarkkinoiden toimivuus ja sopimussuhteet – missä mennään nyt?

Elintarvikemarkkinavaltuutettu Jarno Sukanen ETMV:n toimisto.

Verkkokaupasta vipuvartta kasvuun

Kirittääkö verkkokaupan kehitys markkinan murrosta? Toimitusjohtaja Juhana Rintala, Ruokaboksi Oy.
/

Rinnakkaisohjelma: Vienti – Next level

Puheenjohtajana yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus, ETL
Veranda 1, klo 15.00-16.30

Elintarvikeviennin kaksinkertaistamisen keinot

Valtiolla on tärkeä roolinsa tavoitteen saavuttamisessa. Miten temppu tehdään? Aiheesta alustaa Valtiosihteeri Päivi Nerg Maa- ja metsätalousministeriöstä.

Ruokaviennin yritysvetoinen kasvustrategia

Ruokaviennin kasvujohtaja Jukka Vainionpää Ruokatieto ry:stä pureutuu siihen, miten suomalainen ruokavienti tuplataan yhteistyössä julkisten toimijoiden kanssa

Itämerenalue on uusi kotimarkkinamme

Toiminnanjohtaja Jarmo Talasrinne, Suvi ry

Onko suomalainen PK-yritys kilpailukykyinen kansainvälisillä markkinoilla?

Case: Jalofoods. Toimitusjohtaja Jouko Riihimäki, Jalofoods / Oy Soya Ab

Private Label - Kasvun mahdollistaja vientimarkkinoilla

Vientipäällikkö Johanna Heikkinen, Apetit Ruoka Oy
/

Rinnakkaisohjelma: Innostavat innovaatiot

Puheenjohtajana erityisasiantuntija Terhi Virtanen, ETL
Helsinki-sali, klo 15.00-16.30

Innovoi tai kuihdu

Liiketoiminnan kasvua voidaan tehokkaasti kiihdyttää innovaatiotoiminnalla, mutta millaisia työkaluja ja verkostoja on käytettävissä? Siitä kertoo Business Development Manager Mirva Lampinen, VTT

Uudistuminen yli 100-vuotiaassa yrityksessä

Markkinointijohtaja Sanna Päällysaho, Atria Suomi Oy

Taste the Future

Senior Manager, Forward Lab Annika Porr, Fazer Makeiset Oy

PEKILO® Suomalaisinnovaatio kestävän elintarviketuotannon edistäjänä

Head of Food R&D Elisa Arte, Enifer
/

Rinakkaisohjelma: Brändillä vetoa ja pitoa työnantajamielikuvaan

Puheenjohtajana johtava asiantuntija Maiju Korhonen, ETL
Veranda 1, klo 13.00-14.30

Pienempi meijeri, suurempi sielu

Toimitusjohtaja Pasi Laitinen, Osuuskunta maitomaa

ETL:n toimet työantajamielikuvan vahvistamiseksi

Johtava asiantuntija Maiju Korhonen

Seuraako imago identiteettiä?

Yrityksen kokonaismaineen ja työnantajakuvan merkitys veto- ja pitovoimaan Development Director Riku Ruokolahti. T-Media Oy

Saarioisten resepti veto- ja pitovoiman rakentamiseen

Kehityspäällikkö, henkilöstö Laura Vettenranta, Saarioinen Oy
/