Ohjelma
Tänä vuonna Elintarvikepäivän teemana on kasvu, sillä ruoka-alalla on paljon kasvun eväitä ja ratkaisuja, jotka voivat vahvistaa koko suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia ja menestystä.
Päivän avausosion puhujat valmistavat osallistujat kohti kasvun kierrettä. Iltapäivän rinkkaisohjelmat tarjoavat mielenkiintoisia ja innostavia asiantuntijapuheenvuoroja ja esimerkkejä muun muassa digin ja datan mahdollisuuksista, ruokaviennistä ja markkinoiden kehityksestä sekä brändin pito- ja vetovoimasta. Tilaa saavat myös ruoka-alan innovaatiot, ruoka- ja juomayrityksiä koskeva ajankohtainen lainsäädäntö sekä ruokapalvelut. Kaikissa teemoissa on kasvun aihioita suomalaiselle ruoka-alalle.
Päivän aikataulu
Klo 8.00–9.30 Rekisteröinti, aamukahvi ja näyttelyyn tutustuminen
Klo 9.30–11.30 Avausosio
Klo 11.30–13.00 Lounas ja näyttelyyn tutustuminen
Klo 13.00–14.30 Rinnakkaisohjelmat
Klo 14.30–15.00 Iltapäiväkahvit
Klo 15.00–16.30 Rinnakkaisohjelmat
Klo 16.45–16.55 Yhteenveto päivästä
Klo 16.30–19.00 Seurustelua, kevyttä syötävää
Avaus: Ruokitaan kasvun kierrettä
Klo 9.30-11.30

Tulevaisuusvuoropuhelu kasvattamassa kilpailukykyä ja resilienssiä.
Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara.
Growth in a challenging food & agribusiness environment
Outside-in insights to the future development in consumer foods sector. Global Strategist Consumer Foods, Packaging & Logistics Cyrille Filott, RaboResearch Food & Agribusiness.
Paulig – vahvan kansainvälisen kasvun komponentit
CFO Juha Väre, Paulig
Avaussanat ja ajatuksia elintarvikealan kasvusta
ETL:n hallituksen puheenjohtaja, Atria Oyj:n toimitusjohtaja Kai GyllströmRinnakkaisohjelma: Digiä ja dataa kasvuun
Puheenjohtajana johtava asiantuntija Riikka Korolainen, ETL
Finlandia-Sali, klo 15.00-16.30

Miten tekoäly valjastetaan edistämään ruoka-alan kasvua?
Mikä on tekoälyn rooli ja tulevaisuus ruokasektorilla, tuotannosta jakeluun ja asiakaskokemukseen. Miten yritykset voivat hyödyntää dataa, optimointia ja ennakoivaa analytiikkaa kasvattaakseen liiketoimintaansa kestävästi ja kannattavasti? CTO | co-founder Tarmo Pajunen, Brillian.
Dataekosysteemi: Innovaatioiden polttoaine ja tiedonvaihdon moottori
Case Fintraffic: Mitä ruoka-ala voi oppia muilta toimialoilta datan jakamisesta ja hyödyntämisestä muiden toimijoiden kanssa? Chief Ecosystem and Technology Officer Janne Lautanala, Fintrafic
Fyysistä vai kybervarautumista – ruokaketjun digiriskit haltuun
Yksikön johtaja Jarna Hartikainen, Huoltovarmuuskeskus
Ruokaketjun dataekosysteemi Food Data Finland: tehokkuutta, osaamista ja kasvua ruokaketjuun
Program Manager – FooData Finland –kasvumoottorihanke Satu Hulkkonen, GS1 FinlandRinnakkaisohjelma: Hyvinvointia ruokapalveluista
Puheenjohtajana erikoisasiantuntijan Mari Raininko, ETL
Sali: Veranda 2, klo 13.00-14.30

Maittaako kouluruoka vai kutsuuko kioski?
Tutkimustietoa ja ratkaisuja koululaisten ja opiskelijoiden parempaan ravitsemukseen esittelee tutkimuspäällikkö Susanna Raulio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Terveellisyys – Tehokkuus – Tekijät
Miten ruokapalvelut kehittyvät ja millaista yhteistyötä sidosryhmien kanssa ammattikeittiössä tarvitaan? Ja miten säilytetään työn mielekkyys? Näihin kysymyksiin pureutuu tuotekehityspäällikkö Jukka Turta Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy:stä.
Tie nuoren sydämeen käy vatsan kautta - kouluruoan kunnianpalautus
Kouluruoan ilosanomaa Kosken seudun yläasteelta. Miten menestystarina luodaan ja mitä se vaatii? Näin onnistuimme: Rehtori Jouni Karvonen, Kosken seudun yläaste.Rinnakkaisohjelma: Sääntelyn särmät
Puheenjohtajana erityisasiantuntija Riitta Rahkila, ETL
Helsinki-Sali, klo 13.00-14.30

Tilannekatsaus EU:n visioon ja aloitteisiin ruoka-alalle
Ruokajärjestelmän ja -alan merkitykseen osana EU:n kilpailukykyä ja kestävyyttä pureutuu erityisasiantuntija (eläinlääkintä, kasvinterveys ja elintarviketurvallisuus) Ari Hörman Suomen pysyvästä edustustosta EU:ssa.
Rikollinen toiminta kapulana kasvun rattaissa
Elintarvikeketjun rikoksilla on loputon määrä erilaisia ilmenemismuotoja, mutta kasvun kannalta yksi ja sama vaikutus: vilpilliset toimijat saavuttavat oikeudetonta taloudellista hyötyä ja rehellisten toimijoiden kasvu- ja kilpailukyky heikentyvät. Ruokaviraston elintarvikeketjulinjan rikostorjuntatiimin juristit Hanna Brotherus ja Pauliina Pelto-Piri alustavat aiheesta uusimman oikeuskäytännön ja viranomaisyhteistyön näkökulmasta.
Rikollinen toiminta kapulana kasvun rattaissa
Elintarvikeketjun rikoksilla on loputon määrä erilaisia ilmenemismuotoja, mutta kasvun kannalta yksi ja sama vaikutus: vilpilliset toimijat saavuttavat oikeudetonta taloudellista hyötyä ja rehellisten toimijoiden kasvu- ja kilpailukyky heikentyvät. Ruokaviraston elintarvikeketjulinjan rikostorjuntatiimin juristit Hanna Brotherus ja Pauliina Pelto-Piri alustavat aiheesta uusimman oikeuskäytännön ja viranomaisyhteistyön näkökulmasta.
Selkeästi, rehellisesti, vaikuttavasti – uudet säännöt kestävän markkinoinnin tueksi
EU:n viherpesudirektiivi asettaa tiukemmat vaatimukset ympäristöväittämille. Miten hyödyntää uudet säännöt kilpailueduksi ja välttää harhaanjohtavuuden sudenkuopat? Director, Sustainability | Lead Strategist Leena Kivioja Dagmar Oy.
Oikealla elintarviketiedolla luottamus ruokaan ja kasvuun
Päivitetty Elintarviketieto-opas auttaa lainsäädännön tulkinnassa. Erityisasiantuntija Tuulikki Lehto, RuokavirastoRinnakkaisohjelma: Markkinat murroksessa
Puheenjohtajana ekonomisti Bate Ismail, ETL
Finlandia-sali, klo 13.00-14.30

Miten muuttuva kilpailuympäristö voi toimia kasvun lähteenä?
Kilpailuympäristön tuomia kasvulähteitä analysoi kaupan alan asiantuntija Arhi Kivilahti Ada Insights.
Elintarvikemarkkinoiden toimivuus ja sopimussuhteet – missä mennään nyt?
Elintarvikemarkkinavaltuutettu Jarno Sukanen ETMV:n toimisto.
Verkkokaupasta vipuvartta kasvuun
Kirittääkö verkkokaupan kehitys markkinan murrosta? Toimitusjohtaja Juhana Rintala, Ruokaboksi Oy.Rinnakkaisohjelma: Vienti – Next level
Puheenjohtajana yhteiskuntasuhdejohtaja Jukka Ihanus, ETL
Veranda 1, klo 15.00-16.30

Elintarvikeviennin kaksinkertaistamisen keinot
Valtiolla on tärkeä roolinsa tavoitteen saavuttamisessa. Miten temppu tehdään? Aiheesta alustaa Valtiosihteeri Päivi Nerg Maa- ja metsätalousministeriöstä.
Ruokaviennin yritysvetoinen kasvustrategia
Ruokaviennin kasvujohtaja Jukka Vainionpää Ruokatieto ry:stä pureutuu siihen, miten suomalainen ruokavienti tuplataan yhteistyössä julkisten toimijoiden kanssa
Itämerenalue on uusi kotimarkkinamme
Toiminnanjohtaja Jarmo Talasrinne, Suvi ry
Onko suomalainen PK-yritys kilpailukykyinen kansainvälisillä markkinoilla?
Case: Jalofoods. Toimitusjohtaja Jouko Riihimäki, Jalofoods / Oy Soya Ab
Private Label - Kasvun mahdollistaja vientimarkkinoilla
Vientipäällikkö Johanna Heikkinen, Apetit Ruoka OyRinnakkaisohjelma: Innostavat innovaatiot
Puheenjohtajana erityisasiantuntija Terhi Virtanen, ETL
Helsinki-sali, klo 15.00-16.30

Innovoi tai kuihdu
Liiketoiminnan kasvua voidaan tehokkaasti kiihdyttää innovaatiotoiminnalla, mutta millaisia työkaluja ja verkostoja on käytettävissä? Siitä kertoo Business Development Manager Mirva Lampinen, VTT
Uudistuminen yli 100-vuotiaassa yrityksessä
Markkinointijohtaja Sanna Päällysaho, Atria Suomi Oy
Taste the Future
Senior Manager, Forward Lab Annika Porr, Fazer Makeiset Oy
PEKILO® Suomalaisinnovaatio kestävän elintarviketuotannon edistäjänä
Head of Food R&D Elisa Arte, EniferRinakkaisohjelma: Brändillä vetoa ja pitoa työnantajamielikuvaan
Puheenjohtajana johtava asiantuntija Maiju Korhonen, ETL
Veranda 1, klo 13.00-14.30

Pienempi meijeri, suurempi sielu
Toimitusjohtaja Pasi Laitinen, Osuuskunta maitomaa
ETL:n toimet työantajamielikuvan vahvistamiseksi
Johtava asiantuntija Maiju Korhonen
Seuraako imago identiteettiä?
Yrityksen kokonaismaineen ja työnantajakuvan merkitys veto- ja pitovoimaan Development Director Riku Ruokolahti. T-Media Oy